30 juni 2010

Harlan Coben - Verzoeking (2010)


Sensatiebeluste journaliste duikt (maar weer eens) in de jaarboeken


(Door Marjolijn de Cocq)

Beproefd auteur, beproefd recept, beproefd boek. De Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben ligt in de boekwinkels met het versvertaalde Verzoeking (Caught), waarin televisiejournaliste Wendy Tynes de rol van speurneus op zich neemt. Ze heeft iets goed te maken, want door haar televisieprogramma Op Heterdaad is het leven verwoest van jeugdwerker Dan Mercer.

Tynes heeft hem publiekelijk te kijk gezet als kinderlokker, en verdedigt haar sensatiebeluste aanpak aanvankelijk al vechtende tegen de bierkaai. Als Mercer wordt vrijgesproken, mede vanwege haar 'ranzige riooljournalistiek' (advocaat) of het 'prejudiciële karakter van de verslaggeving' (rechter), leidt dat tot haar ontslag.

Maar Mercer, voor wie ze ooit de hots heeft gehad, zoekt contact met haar en zij besluit gehoor te geven aan het kleine stemmetje in haar hoofd dat haar vertelt dat ze er misschien toch naast zit. Wordt Mercer vervolgens voor haar ogen vermoord, dan beseft ze dat ze speelbal is geworden in een groter complot.

Coben husselt de ingrediënten met verve. De rouwdouwerige baas met het kleine hartje van Tynes bij NTC Network, haar schier skeletloos over de bank gedrapeerde puberzoon, de onwaarschijnlijke hulptroepen van het clubje werkloze vaders, het vermiste meisje en haar verscheurde ouders. En hij voegt daar ook nog een snufje nieuwe sociale media aan toe wat Verzoeking prettig actueel maakt.

Hoe komt het dat deze Coben dan toch een wat flauwe nasmaak heeft? Misschien dat de plot toch net wat te gekunsteld is en de Grote Verrassing ook weer niet zo bloedstollend verrassend. Wat in ieder geval Coben niet helpt is de duik van Wendy Tynes in de jaarboeken van de universiteit van Princeton, zo typerend voor Amerikaanse universiteiten en zo veelgebruikt in Amerikaanse thrillers als er een schandaal uit het verleden moet worden opgediept. Ja, daar zit natuurlijk een belangrijke aanwijzing, duh.

Harlan Coben - Verzoeking. Vertaling: Martin jansen in de Wal. Uitgeverij De Boekerij, 368 pag.

Geen opmerkingen: