23 juni 2010

Flessenpost bekroond (nieuws, 2010)

THRILLERPRIJS VOOR JUSSI ADLER-OLSEN

De Deense schrijver Jussi Adler-Olsen heeft voor 'De Noodkreet in de fles', het derde boek in de Serie Q, de belangrijkste thrillerprijs in Scandinavië gekregen: Glasnøglen (De Glazen Sleutel). Deze onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt door het Scandinavische Thrillergenootschap, een zelfstandige organisatie die bestaat uit Scandinavische schrijvers, recensenten, uitgevers en anderen die banden hebben met het thrillergenre.

De genomineerde schrijvers worden uitgekozen door een jury in verschillende Scandinavische landen, waarna de juryleden een winnaar kiezen. In 2006 en 2008 won de inmiddels overleden bestsellerauteur Stieg Larsson deze prijs.

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen werd in 1950 in Kopenhagen geboren en studeerde af in politieke wetenschappen, economie en sociologie en filmwetenschappen. Na verschillende functies bij diverse uitgevers is Adler-Olsen sinds 1995 auteur. In 1997 verscheen zijn thrillerdebuut met 'Alfabethuset', dat drie jaar later in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel 'Het alfabethuis'. Tussen 1999 en 2002 schreef Adler-Olsen met een beurs aan het boek 'Firmaknuseren' dat in 2002 bij Unieboek verschijnt als 'De bedrijfsterrorist'.

In de serie Q houdt politieman Carl Mørk zich bezig met cold cases. Inmiddels zijn in Denemarken in deze reeks verschenen 'Kvinden i buret', 'Fasandræberne' en de bekroonde 'Flaskepost fra P.'.
In mei verscheen bij uitgeverij Prometheus het eerste deel met de titel 'De vrouw in de kooi'. Naar verwachting komen dit jaar nog 'De vogelmoorden' en 'De Noodkreet in de fles' uit.

Geen opmerkingen: