30 juni 2010

Boekenridder (nieuws, 2010)

LINTJE VOOR SCHEIDEND CPNB-DIRECTEUR

Vertrekkend CPNB-directeur Henk Kraima is vandaag door demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De staatssecretaris reikte het lintje uit tijdens Kraima’s afscheidsfeest in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Henk 'Van boeken krijg je nooit genoeg' Kraima heeft 24 jaar als directeur bij de CPNB gewerkt en is in die hoedanigheid een groot pleitbezorger geweest van het Nederlandstalige boek.

Kraima werd in 1986 directeur van de CPNB. Daarvoor werkte hij onder andere voor uitgeverij Meulenhoff. In Nederland heeft Kraima de Boekenweek en de Kinderboekenweek groot gemaakt en nieuwe campagnes als Juni - Maand van het Spannende Boek, Nederland Leest en de boekenmanifestatie Manuscripta geïnitieerd. Bij die campagnes waren er regelmatig relletjes. Zo ageerde de Bond tegen het Vloeken tegen een krachtterm in een geschenkboekje en waren auteurs tegen de keuze voor Salman Rushdie als auteur van het Boekenweekgeschenk.

Het laatste incident had betrekking op de Maand van het Spannende Boek, die vandaag eindigde. Nederlandse thrillerauteurs waren het er niet mee eens dat Scandinavië het thema was van deze maand. Kraima snapt die frustratie wel van de Nederlandse misdaadschrijvers, vertelde hij in een interview met Boekblad. ,,Die is er al 22 jaar. Maar: de Power of Plots opent met de Gouden Strop. Die wordt aan een Nederlandstalige auteur uitgereikt. De winnaar van de Gouden Strop belandt meteen in de top tien. Ik ben tien jaar weggehoond bij het Genootschap van Misdaadauteurs omdat we een buitenlandse auteur vroegen voor het geschenk, maar dat was alleen maar omdat Nederlandse schrijvers niet goed genoeg waren. Afgezien van Baantjer en Tomas Ross had niemand de kwaliteit om het drukker te laten worden in de winkels. (...) Er is altijd een partij die zich door ons gepasserd voelt. Die zich niet herkent in een poster. En de toon van de kritiek tegen ons is stevig.''

Er waren honderden collega’s, auteurs, uitgevers, boekverkopers, bibliothecarissen en andere vakgenoten op Kraima's afscheidsfeest. Onder hen waren thrillerschrijfsters Simone van der Vlugt en Esther Verhoef.

(Bron: o.a. Boekblad)

Geen opmerkingen: