13 juni 2010

Exploderende krokodil (nieuws, 2010)

PIETER ASPE ERE-BLANKENBURGER

Thrillerschrijver Pieter Aspe heeft vrijdag 11 juni de titel van ereburger van de Vlaamse badplaats Blankenberge ontvangen. Veel fans van de bestsellerauteur waren naar het casino gekomen voor de huldiging van de schrijver. De overhandiging van de oorkonde werd voorafgegaan door een gesprek met vijf Blankenbergse inwoners die figureren in een van de thrillers van Aspe.

,,Toevallig kreeg ik het eerste manuscript van Pieter Aspe in handen omdat de secretaresse met verlof was. Ik heb 'Het vierkant van de wraak' meegenomen naar huis en heb het verhaal in één adem uitgelezen. Nadien was ik ervan overtuigd dat er een literaire toekomst was weggelegd voor Aspe. Intussen zijn er al 26 thrillers verschenen en het einde is nog niet in zicht'', verklaarde Wim Verheije, uitgever bij Standaard Uitgeverij Manteau, in Het Nieuwsblad.

Volgens collega-auteur Jef Geeraerts heeft Aspe een vlotte schrijfstijl. ,,Naast het verhaal streeft Aspe ook naar herkenbaarheid in zijn boeken. Door zijn boeken te lezen, heb ik Brugge beter leren kennen. Het verwondert mij niet dat zijn thrillers een succes zijn. Aspe start steeds met een klein diertje en zijn verhaal eindigt met de explosie van een krokodil.''

Aspe kreeg de oorkonde uit handen van burgemeester Ludo Monset, die de auteur een ambassadeur voor de stad noemde, omdat hij thrillers schrijft waarin de kustgemeente ruim aan bod komt. ,,Het ereburgerschap streelt mijn ijdelheid, maar ik heb slechts weinig gedaan om die titel te verdienen'', reageerde Aspe. ,,In mijn thrillers die zich afspelen in Blankenberge, zijn de positieve veranderingen in de tad vaak naar voren gekomen. Het is nooit bij me opgekomen dat ik hiervoor het ereburgerschap zou krijgen, maar het doet deugd. Straks trek ik naar Rome om daar een van mijn boeken te presenteren, dat voor het eerst in het Italiaans verschijnt.''

Pierre Aspeslag, zoals de schrijver in werkelijkheid heet, kwam medio jaren negentig in Blankenberge wonen. Hij trad er ook in het huwelijk met zijn vrouw Bernadette. Aan het succes van Aspe komt voorlopig nog geen einde. Zijn bestsellers verschijnen inmiddels in Nederland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Italië. Binnenkort wordt ook nog Polen aan de lijst toegevoegd.

(Bron: Blankenberge-Online, Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: