14 juni 2010

Charles den Tex - Wachtwoord & Onmacht (2010)

Een sleetse Bellicher en een goede Den Tex


(Door Hans Knegtmans)

Dertig pagina's voor het einde van Wachtwoord van Charles den Tex schotelt de auteur ons een hele serie verkrachtingen voor. Gewelddadig en mensonterend. Was dat nu nodig? Het antwoord is volmondig 'ja'. Het werd hoog tijd dat er wat gebeurde in deze actiethriller. De lezer kon zich zelfs afvragen of de succesauteur door welke oorzaak dan ook het spoor bijster was geraakt.

Het meest opvallende manco van Wachtwoord is het gebrek aan doelgerichtheid. Aan de thematiek ligt dat niet. Advocate Guus van Donee wordt na tien maanden celstraf - vanwege valsheid in geschrifte - opgehaald door haar moeder Lies en organisatieadviseur Michael Bellicher, bekend van de prijswinnende thrillers De macht van meneer Miller en Cel. Ze blijkt echter al twee uur eerder vertrokken te zijn, in gezelschap van twee mannen in het zwart, inclusief zelfs hun overhemden. Dat moeten wel Russen zijn.

Michaels speurtocht leert hem dat Guus in de gevangenis in contact was gekomen met twee hoertjes uit Oekraïne. Die mannen zijn kennelijk hun pooiers of, nog erger, vrouwenhandelaren. Maar waar hangt dat mens nu uit?

Het verhaal dreutelt door. Het bootje van Wies wordt getroffen door een molotovcocktail en Michael overleeft ternauwernood een moordaanslag. Den Tex jast die actie-elementen er echter plichtmatig doorheen. Zijn hart lijkt te liggen bij de belevingswereld van de hoofdpersoon. Zijn groeiende bewondering voor Lies, die verstand heeft van chakra's (energiebronnen) en numerologie. Zijn bewondering voor Sylvia, een voormalige hoerenmadam met een grote bek en een klein hartje. Een vrijage met het computerwonder Sterre.

Zo wordt ferme dadendrang ingeruild voor vrijblijvende filosofietjes en gewichtige observaties: 'Ik doe niets. Ik kan niets. Ik weet niets.' Zeg dat wel, buurman. Dit keer roept Michael Bellicher het slechtste wakker in zijn geestelijke vader. Vervangen, die man!

WANBEGRIP
Het geschenkboekje van de Maand van het spannende boek, de novelle Onmacht, begint met een ogenschijnlijk willekeurige dag uit het leven van Ellen en haar tweede man, Victor. Te zeggen dat hun huwelijk op sterven na dood is, zou een understatement zijn. Communiceren doen ze allang niet meer, zodat wanbegrip en onderdrukte irritatie vrijelijk doorwoekeren, vooral bij Victor. Over de schone sokken, onderbroek en overhemd die zij elke ochtend voor hem klaar legt. Over het onberispelijke ontbijt dat ze in alle vroegte bereid heeft voor hem en haar zoon Bas, zodat ze meteen aan tafel kunnen.

Maar dit keer gaat het mis. Bas zich mengt in een doodlopend non-gesprek. 'Ze wil weten of je vreemdgaat', zegt hij. Nu ging het daar helemaal niet over, maar de interventie mist zijn effect niet. Victor slaat zijn stiefzoon vol in het gezicht. 'Pure bevrediging trekt door zijn armen en benen.' Dit had hij al veel eerder willen doen.

Dat was het laatste ontbijt van het gezin in deze samenstelling, beseft de lezer. Na een voor ieder avontuurlijke dag besluit het boek met een huiveringwekkende geweldsexplosie. De gealarmeerde politie schat de ravage verkeerd in, en acht verder onderzoek niet nodig. Dat had ook moeilijk anders gekund, in zo'n piepklein boekje. Zo teleurstellend als Wachtwoord is, zo onderhoudend en inventief is Onmacht. Den Tex kan het dus nog steeds.

Charles den Tex - Wachtwoord. Uitgeverij De Geus, 345 pag.
Charles Den Tex - Onmacht. Wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau gedaan bij de aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: