09 juni 2010

Signalement (nieuws, 2010)

IS HET NOU JOKE? OF IS HET TOCH KIM?

De Amsterdamse oud-commissaris Joop van Riessen heeft zojuist opnieuw een politieroman afgeleverd. Het heet 'Fatale herkenning' en is het tweede deel in de serie rond Anne Kramer, chef Bureau Zware Criminaliteit.

Er schort echter iets aan 'Fatale herkenning'. Wie op de naam van de auteur en de titel van het boek googelt, stuit op een opmerkelijke omissie. Het boek gaat over een jonge, alleenstaande moeder die een brasserie in Amsterdam-Oost passeert als daar een gewapende overval plaatsvindt. In een van de vluchtende overvallers herkent ze haar voormalige krantenjongen. En de herkenning is wederzijds. Op de site van Van Riessens uitgeverij Nieuw Amsterdam heet de moeder Kim. Ook op zijn eigen site draagt ze die naam. Maar boekhandels hanteren ineens een andere naam, Joke, op hun website. Zo houden de Noord Nederlandsche Boekhandel, Bol.com, Boek-plus en boekensites als Dizzie.nl het op Joke. Andere sites kiezen toch weer voor Kim. Website Crimezone.nl maakt het nog bonter: die vermeldt de flaptekst met Joke en in de recensie daaronder gaat het over Kim.

Er zijn natuurlijk belangrijkere zaken om je druk over te maken. Zeker op een dag als vandaag, als je je nog een zwevende kiezer voelt. En het zal vast Van Riessen niet persoonlijk zijn aan te rekenen, deze persoonsverwisseling in de 'flaptekst'. Maar bij de oud-politiecommissaris moet het toch gaan jeuken te weten dat er met namen wordt gesjoemeld. Wie nieuwsgierig is naar het signalement van de hoofdpersoon, moet het op zaterdag 12 juni maar zelf aan de schrijver gaan vragen. Want dan signeert hij zijn (Kim- of Joke-)boek bij boekhandel Coebergh in Haarlem.

(met dank aan Theo Capel)

Geen opmerkingen: