28 juni 2010

Absoluut een uitdaging (nieuws, 2010)

THRILLERAUTEUR SCHRIJFT OVER VREDE VAN UTRECHT

In 1713 werd de Vrede van Utrecht getekend. Het was een wereldomspannend vredesverdrag dat aan de onderhandelingstafel gesloten werd en een eind maakte aan de Spaanse successieoorlog. Voor de viering van 300 jaar 'Vrede van Utrecht' werd de Stichting Vrede van Utrecht opgericht, die het jubileum van deze bijzondere historische gelegenheid op de kaart zal zetten met een cultureel programma.

Vanwege het internationale karakter heeft de stichting de Utrechtse auteur Daniëlle Hermans gevraagd een historische thriller te schrijven waar de Vrede van Utrecht een belangrijke rol in speelt.

Daniëlle Hermans debuteerde in 2008 met 'Het tulpenvirus'. Deze thriller neemt de lezer mee naar de Gouden Eeuw, naar de opkomst en ondergang van de zeventiende-eeuwse tulpenhandel: een financiële luchtbel die sterke overeenkomsten vertoont met de hedendaagse kredietcrisis. 'Het tulpenvirus' verscheen in acht landen, waaronder recentelijk in de Verenigde Staten, Australië, Spanje en Duitsland, en onlangs werden de filmrechten verkocht aan CTM Productions.

Inmiddels legt Hermans de laatste hand aan haar derde thriller 'De man van Manhattan' over de rol van de Nederlanders bij de oprichting en kolonisatie van New York. Deze zal in januari 2011 verschijnen.

Met haar thriller over de Vrede van Utrecht zal Hermans zich opnieuw wagen aan een historisch interessante periode. ,,Het is absoluut een uitdaging. Vanaf september 2010 zal ik beginnen met mijn research en het eerste schrijfwerk. Ik kijk daar ontzettend naar uit'', aldus Hermans.

Sebes & Van Gelderen Literair agentschap heeft de bemiddeling voor dit project gecoördineerd. A.W. Bruna Uitgevers zal, evenals Hermans' andere werk, deze thriller uit gaan geven.

Peter de Haan, directeur van de Stichting Vrede van Utrecht, zegt zeer tevreden te zijn met de keuze voor Hermans: ,,Wat past er beter bij een historische festiviteit, dan een Utrechts auteur die historische thrillers schrijft? We zien het boek van Daniëlle Hermans als een geweldige aanvulling op het programma en het is natuurlijk geweldig dat de stad Utrecht een centrale rol zal spelen.''

Over het hele programma van Stichting Vrede van Utrecht kan De Haan nog niet te veel kwijt: ,,Er zijn al volop activiteiten gaande en dit gaat tot eind 2013 door. Het definitieve programma voor het jubileumjaar 2013 zullen wij in september vrijgeven.'' De activiteiten die tot dusverre bekend zijn, zijn te vinden op www.vredevanutrecht2013.nl.

Geen opmerkingen: