18 juni 2010

Bloedstollende ontknoping (nieuws, 2010)

HERCULE POIROTPRIJS VOOR PATRICK DE BRUYN

In de Stadsschouwburg van Brugge is op vanavond de Knack Hercule Poirotprijs 2010 voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Patrick De Bruyn. De laureaat kreeg een cheque van 5000 euro en een gegraveerde Montblancpen voor zijn boek 'Dodelijk verlangen'. De uitreiking maakte deel uit van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival, de winnaar ontving zijn prijs uit handen van het Britse thrillerduo Nicci French.

De jury was onder de indruk van de psychologische thriller 'Dodelijk verlangen' 'omdat hij een verhaal vertelt dat ons allemaal kan overkomen'. Het leven van een doodgewoon Vlaams gezin in een anonieme Vlaamse verkaveling ontspoort compleet omdat een overspelige relatie uit de hand loopt, en de dochter ongewild bij een misdrijf betrokken raakt. De Bruyn weeft kundig de verschillende verhaallijnen door elkaar, zorgt voor verrassende wendingen, en stuwt zijn verhaal met veel vaart naar een bloedstollende ontknoping, aldus de jury.

'Dodelijk verlangen' is het achtste boek van De Bruyn, en maar liefst het vijfde dat voor de Knack Hercule Poirotprijs is genomineerd. De auteur toonde zich dan ook ontzettend verheugd dat hij dit keer de prijs won: ,,Dat ik al zo vaak genomineerd was, is op zich al fantastisch: het betekent dat de jury een constante kwaliteit ziet in mijn werk. Maar deze bekroning is natuurlijk het mooist van al.''

Er stond nog een misdaadauteur op het podium in Brugge. Pieter Aspe werd door de Knack Hercule Poirotjury bedacht met de Oeuvreprijs. Na Jef Geeraerts in 2007 is Aspe de tweede schrijver die deze prijs in de wacht sleept. De jury wil er 'de immense verdienste' van Aspe voor het Vlaamse thrillergenre mee eren.

In haar toespraak wees jurylid Linda Asselbergs onder andere op de verschillende lagen in het werk van Vlaanderens grootste: naast het spannende verhaal bevat elk boek ook steevast een flinke dosis maatschappijkritiek, zijn er verwijzingen naar tal van actuele situaties of figuren, en krijgt de goede verstaander ook een portie autobiografische informatie mee. Aspe ontving zijn prijs, een sculptuur van de Brugse kunstenares Maud Bekaert, uit handen van burgemeester Patrick Moenaert van Brugge.

Vijf titels werden genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs 2010. Naast het winnende 'Dodelijk verlangen' van De Bruyn waren dat 'Wrede schoonheid' van Mieke de Loof, 'Sioux Blues' van Bavo Dhooge, 'De duim van Alva' van Kisling & Verhuyck en 'Terug naar Hiroshima' van Bob van Laerhoven. De bedoeling van de prijs, een initiatief van het magazine Knack, is de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug te geven.

Het is de dertiende keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorige winnaars waren Guido Eekhaut ('Absint', 2009), Deflo ('Pitbull', 2008), Bob Van Laerhoven ('De wraak van Baudelaire', 2007), Herman Portocarero ('New Yorkse nachten', 2006), Johanna Spaey ('Dood van een soldaat', 2005), Mieke de Loof ('Duivels offer', 2004), Jonathan Sonnst ('Razborka', 2003), Stan Lauryssens ('Zwarte sneeuw', 2002), Pieter Aspe ('Zoenoffer', 2001), Piet Teigeler ('De zwarte dood', 2000), Jef Geeraerts ('De PG', 1999) en Staf Schoeters ('De Schaduw van de Adelaar', 1998).

Geen opmerkingen: