12 juni 2010

Officer (nieuws, 2010)

KONINKLIJK SCHOUDERKLOPJE VOOR JAMES HERBERT

De Britse thrillerauteur James Herbert is koninklijk goedgekeurd. Hij werd zaterdag 12 juni in de nasleep van de 84ste verjaardag van Queen Elizabeth II bevorderd tot Officer of the Order of the British Empire (OBE). En dat allemaal vanwege zijn verdiensten voor de literatuur.

In een reactie liet de 67-jarige Herbert weten totaal overdonderd door, maar ook vereerd te zijn met deze erkenning. Zijn onderscheiding is overigens de een na onderste rang van de Most Excellent Order of the British Empire. De in Swansea, Wales, geboren actrice Catherine Zeta-Jones mag zich nu Commander of the Order of the British Empire noemen. Zij staat een treedje hoger dan Herbert.

James Herbert (Londen, 8 april 1943) bevindt zich in de horrorhoek van het thrillergenre. Hij is vooral bekend van de rampenthrillers 'The Rats' (later verfilmd) en 'The Fog'. In de eerste figureren grote, vraatzuchtige ratten, in de tweede wordt een dorpsgemeenschap getroffen door 'een dodelijke nevel'. Herberts boeken zijn in 33 talen vertaald. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 42 miljoen exemplaren verkocht. De schrijver woont en werkt in Brighton.

,,Ik ben enorm onzeker als schrijver'', zei Herbert ooit. ,,Ik begrijp niet waarom ik zo succesvol ben. En hoe langer dat onbegrip duurt, des te beter, want het houdt me scherp.''

Geen opmerkingen: