11 juni 2010

Geld voor een baksteen (nieuws, 2010)

BRAM DEHOUCK WIL MEER VERKOPEN DAN STIEG LARSSON

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck die op 1 juni zowel de Schaduwprijs als de Gouden Strop won met zijn eerste thriller 'De minzame moordenaar' wil uiteindelijk meer boeken verkopen dan de Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson. Hij ventileert deze fraaie doelstelling in een interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Op de vraag of hij rijk hoopt te worden van zijn boeken, antwoordt Dehouck: ,,Ik hoop er alleszins niet armer van te worden. Waarom zou ik de kans laten liggen om van een boek 20.000 exemplaren te verkopen? Van 'De minzame moordenaar' heb ik tot dusver 1500 tot 2000 stuks verkocht en nu worden er 10.000 bijgedrukt. Mooi toch? Iemand vroeg me of ik net zoveel boeken wou verkopen als Stieg Larsson. Nee, ik wil er meer verkopen. Een auteur schrijft niet voor zijn familie alleen.'' Dehouck is overigens genomineerd voor nog een literaire onderscheiding. Zijn boek maakt kans op Debuutprijs die op de volgende Vlaamse Boekenbeurs wordt uitgereikt.

Dehouck zei dat hij 'een beetje had gehoopt' op de Schaduwprijs, voor het spannendste debuut. ,,Er is niet alleen een mooi zeefdrukje van Dick Bruna aan verbonden, je kunt de Schaduwprijs ook maar één keer krijgen.'' Dehouck ontving de debutantenprijs uit handen van Marion Pauw, de winnares van de Gouden Strop 2009. ,,Toen die binnen was, lag ik achterover in mijn stoel: Oké, de avond kan niet meer stuk. Maar toen kwam de Gouden Strop er nog eens bovenop. Te gek.''

Zijn leven is 'voor een stukje' veranderd, stelt Dehouck. ,,Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en van alle aandacht ben ik toch wel onder de indruk. Ik ben dan ook blij dat ik mijn job heb (Dehouck is communicatiemedewerker, red.) waar ik nog gewoon met mijn collega's kan omgaan. Ik sta nogal met beide voeten de grond. Ik keer graag terug naar mijn huis, mijn tuin, mijn ratjes.'' Dehouck heeft twee kleine Japanse tamme ratjes. ,,Ze zijn bijzonder intelligent en je krijgt er veel genegenheid van.''

Dehouck won in totaal elfduizend euro met de Schaduwprijs én de Gouden Strop. Hij heeft er al een bestemming voor. ,,Ik heb net als elke Vlaming een baksteen in mijn maag. Met mijn vriendin wil ik graag een huisje kopen en daarvoor zullen die centen aardig van pas komen.'' Zijn vriendin is bijzonder trots op zijn prestatie, vertelt hij. ,,En wat me telkens pleziert, is dat mensen die weinig lezen, me komen vertellen dat ze dat 'De minzame moordenaar' in één ruk hebben uitgelezen. Voorts heeft bijna geen van mijn vrienden mijn boek gelezen. Ik heb er nogal wat die apetrots zijn op het feit dat ze nog nooit een boek hebben opengeslagen. Ach, erg is dat niet. Het relativeert het ook allemaal.'' (foto: Gerlinde de Geus)

(Bron: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: