02 juni 2010

Ervaring gebruiken (nieuws, 2010)

MANKELL WIL WERELDWIJDE SANCTIES TEGEN ISRAËL

Henning Mankell wil dat er wereldwijd sancties worden getroffen tegen Israël wegens de aanval op een konvooi schepen met hulpgoederen voor de Palestijnse bevolking van de Gazastrook. De 62-jarige Zweedse thrillerauteur was een van de opvarenden van het schip Sofia dat deel uitmaakte van het konvooi.

Volgens Mankell kunnen sancties tegen Israël ervoor zorgen dat het land zijn blokkade tegen de Gazastrook opheft, net zoals maatregelen tegen Zuid-Afrika destijds leidde tot de ontmanteling van het apartheidsregime in dat land. ,,Ik denk dat we de ervaring van Zuid-Afrika moeten gebruiken. Daarvan weten we dat de sancties een enorme impact hadden'', zei Mankell vandaag in een video-interview op de website van het Zweedse dagblad Expressen.

Volgens Mankell was er op het schip waarop hij meereisde geen enkel wapen aan boord. Ook waren er geen wapens op de andere vaartuigen, aldus de schrijver. ,,Ik kan u verzekeren dat er geen enkel wapen was op de schepen'', zei hij tegen een verslaggever van Expressen, die met hem meereisde nadat Mankell door Israël het land was uitgezet. Toen de verslaggever hem vertelde dat er negen mensen zijn omgekomen bij de aanval van Israëlische commando's, zei Mankell dat hij dat niet wist. ,,We hadden gehoord dat er mogelijk negen gewond waren geraakt.''

Mankell, die bekend staat als een politiek activist, was een van de elf Zweden die meereisden met het konvooi. Dat hij ongedeerd is gebleven, werd gisteravond bekend. Zijn Nederlandse uitgever Erik Visser (De Geus) toonde zich tijdens de Power of Plots, de aftrap van Juni - Maand van het Spannende Boek, uitermate opgelucht.

Geen opmerkingen: