21 juni 2010

Kiezen voor literatuur (nieuws, 2010)

GEEN BOEKENWEEKGESCHENK VAN SASKIA NOORT

,,Literatuur is de hoeksteen van de Boekenweek, zoals Saskia Noort dat is voor het Spannende Boek.'' Dat zegt scheidend directeur Henk Kraima van de Stichting CPNB in een interview met de Volkskrant. Kraima neemt op 30 juni in de Stadsschouwburg in Amsterdam afscheid van de boekenpromotor. Eppo van Nispen tot Sevenaer volgt hem op.

Volgens Kraima is het uitgesloten dat Saskia Noort, die in 2007 het geschenkboek 'Afgunst' voor de Maand van het Spannende Boek schreef, ook gevraagd wordt voor het Boekenweekgeschenk. ,,In de huidige vorm niet. In 1980 kon het, toen was de auteur van het geschenk Janwillem van de Wetering. Daarna mochten Henri Knap en Wim Kan ook nog, maar dat zou nu niet meer kunnen. We kiezen voor literatuur.'' In een verder verleden koos de CPNB overigens ook al voor een genreauteur. Zo schreef in 1964 Robert van Gulik met 'Vier vingers' een onvervalste detective als Boekenweekgeschenk.

In het interview biedt Kraima ook indirect zijn excuses aan aan een aantal Nederlandse auteurs. Maar hier gaat het niet om de vaderlandse thrillerschrijvers die zich recent gepasseerd voelden omdat de CPNB als thema voor deze Maand van het Spannende Boek de Scandinavische misdaadliteratuur had gekozen. Nee, de verontschuldigingen gaan richting de Nederlandse literaire auteurs, die boos waren toen Kraima in 2001 koos voor Salman Rushdie als schrijver van het Boekenweekgeschenk. Kraima: ,,Rushdie is een auteur van wereldfaam. Helaas voelde een aantal Nederlandse auteurs zich geschoffeerd. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.''

(Bron: de Volkskrant)

Geen opmerkingen: