08 juni 2010

Afgewezen (nieuws, 2010)

LARSSONS VOORZICHTIGE POGINGEN

Twee vroege sciencefictionverhalen van de overleden thrillerschrijver Stieg Larsson zijn opgedoken bij de Zweedse Nationale Bibliotheek (Kungliga biblioteket) in Stockholm. Volgens woordvoerder Hakan Farje ontving de bibliotheek de verhalen via een donatie van een particulier in 2007.

Farje zei dat Larsson op 17-jarige leeftijd de verhalen, getiteld 'De kristallen ballen' (vrij naar een bijna gelijknamig Kuifje-avontuur?) en 'De vliegen' naar het sciencefictiontijdschrift Jules Verne Magazine had gestuurd in de hoop dat ze gepubliceerd zouden worden. Maar de redactie van het tijdschrift wees de verhalen af. Volgens Farje had Larsson zichzelf omschreven als een jongen uit Umea die ervan droomde een schrijver en journalist te worden. Larsson had de verhalen omschreven als 'eerste voorzichtige pogingen'. Een collega van Farje zei dat het aan de erfgenamen van Larsson, diens vader en broer, ligt of de verhalen zullen worden gepubliceerd.

Larsson stierf in 2004 op vijftigjarige leeftijd en heeft het succes van zijn Millenniumtrilogie niet mogen meemaken. Van zijn boeken zijn wereldwijd twintig miljoen exemplaren verkocht.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Ik ben ook erg benieuwd naar het schriftje met zijn eerste rekensommetjes...