19 juni 2010

Justin Cronin - De oversteek (2010)


Meegesleurd in een fascinerende wereld


(Door Sonja de Jong)

Het kon wel eens dé grote bestseller van 2010 gaan worden, dit vuistdikke boek van de Amerikaan Justin Cronin, waarin thriller, horror en fantasy samenkomen. Het doet hier en daar denken aan het werk van Stephen King, al heeft Cronin wel degelijk een heel eigen toon gevonden. Regisseur Ridley Scott kocht al vóór het gepubliceerd werd de filmrechten voor een astronomisch bedrag met zes nullen en het werd gelijktijdig in tal van landen over de hele wereld gelanceerd.

Kortom, een nieuwe hype lijkt geboren te zijn. En het plezierige is dat De oversteek al die drukte nog volop waard is ook. Het boek mag dan bijna 1000 pagina's tellen, maar het sleept je vanaf de eerste bladzij mee in een fascinerende wereld.

Het verhaal begint in het heden, rond 2010 dus. Een groep terminale kankerpatiënten maakt een soort 'doe-een-wens'-tocht door de jungle en wordt daar overvallen door dodelijke vleermuizen. Slechts vier patiënten weten levend terug te keren. Zij blijken tot ieders verbijstering volledig genezen te zijn. Leger en geheime dienst starten hierop in het allerdiepste geheim een wetenschappelijke zoektocht naar wat volgens hen wel eens de weg naar onsterfelijkheid zou kunnen betekenen. Jaren later moeten twaalf ter dood veroordeelde criminelen als proefpersoon dienen om het inmiddels gevonden virus op uit te testen. Het zesjarige meisje Amy moet de dertiende in het experiment worden, maar zij wordt op het nippertje gered door een FBI-man die wroeging krijgt.

Het project loopt desastreus uit de hand en de wereld wordt overspoeld door een nieuw soort wezens: de viralen, die het bloed van levende wezens drinken. Tientallen miljoenen mensen sterven en slechts kleine kolonies mannen en vrouwen weten hier en daar op primitieve wijze te overleven. Honderd jaren gaan voorbij en dan staat in een van die kolonies opeens een meisje voor de poort: Amy, in honderd jaar amper ouder geworden. Samen met haar trekt een groep uit op een avontuurlijke tocht om de viralen te bestrijden.

Cronin, die met dit boek - na twee 'literaire' romans - een geheel nieuwe weg in zijn schrijfcarrière inslaat, ziet kans de spanning vrijwel onafgebroken hoog te houden. Zijn grote kracht is dat hij zijn personages levensecht weet neer te zetten. Je leeft elke seconde met ze mee. Mede daardoor, en door zijn soepele vertelstijl (deskundig in even soepel Nederlands omgezet door vertalers Dennis Keesmaat en Boukje Verheij), is het verhaal, hoe fantastisch het zich ook ontwikkelt, geen moment ongeloofwaardig.

Met spijt leg je het boek na de laatste bladzij weg. Maar niet getreurd, want Cronin heeft al aangekondigd dat dit een trilogie gaat worden.

Justin Cronin, De oversteek. Vertaling: Dennis Keesmaat en Boukje Verheij, uitgeverij Cargo, 994 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

2 opmerkingen:

Arian zei

Met spijt leg je het boek na de laatste bladzij weg.

Inderdaad, en gaaf om er vandaag achter te komen dat dit slechts het eerste deel was van een trilogie!

Anoniem zei

Fijn, nog twee van zulke goede boeken! Bleef met een hoop vragen zitten, dus ben erg blij dat die nog beantwoord gaan worden! Tamara Hondsmerk