08 juni 2010

Cynische antiheld (nieuws, 2010)

SJÖWALL & WAHLÖÖ ALS ZWARTE BEERTJES

Het Zweedse schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö legde tussen 1965 en 1975 de basis voor de Scandinavische maatschappijkritische politieroman. De twee schreven een serie van tien later wereldberoemd geworden detectiveromans. Omdat het allemaal Scandinavisch is wat in de Maand van het Spannende Boek de klok slaat heeft A.W. Bruna Uitgevers besloten de reeks opnieuw op de markt te brengen. Deze maand verschijnen de eerste twee heruitgaven: 'De vrouw in het Götakanaal' en 'De man die in rook opging'.

De boeken verschijnen in de Zwarte Beertjes-reeks en bevatten nieuwe voorwoorden van Henning Mankell en Val McDermid. In september volgen 'De man op het balkon' (voorwoord van Jo Nesbø) en 'De lachende politieman' (voorwoord van Jonathan Franzen).

In hun politieromans verwerkten Maj Sjöwall en Per Wahlöö hun kritiek op de Zweedse welvaartsstaat en het functioneren van de politie. Daarmee werd de basis gelegd voor een nieuw Scandinavisch misdaadgenre: de sociaal-realistische misdaadroman. Politie-inspecteur en de cynische antiheld Martin Beck vervult de hoofdrol in de reeks.

Boeken van Sjöwall en Wahlöö zijn in 25 landen vertaald en alle boeken zijn verfilmd. Per Wahlöö is in 1975 overleden. Maj Sjöwall was begin juni in Nederland in verband met de opening van De Maand van het Spannende Boek.

Geen opmerkingen: