28 juni 2010

Onvergeeflijk (nieuws, 2010)

ONDANKS VERNIETIGENDE KRITIEKEN TOCH OP NUMMER 1

'The Overton Window', een politieke thriller van de Amerikaanse talkshowhost Glenn Beck, werd neergesabeld door recensenten. Toch staat het boek in zijn eerste week na verschijning op de eerste plaats van de bestsellerlijst van de New York Times.

Het verhaal van een jonge, knappe PR-functionaris die Amerika probeert te behoeden voor een honderd jaar oud complot om het te vernietigen, werd in de Los Angeles Times beschreven als 'belerend en onsamenhangend'. De nieuwswebsite Daily Beast vond behalve een slecht boek ook wel een instructief boek, omdat 'deze kleurplaat met nummertjes' precies de psyche weergeeft van de hedendaagse 'Wingnut' (iemand die er extreme politieke opvattingen op na houdt, red.).

,,Thrillers staan vaak vol lachwekkend proza, maar weinig boeken hebben zulk een onbenullige stijl als deze'', voegde de Washington Post er aan toe. Ook de Los Angeles Times vond het taalgebruik beneden alle peil.

Ondanks alle kritiek zorgden de fans van de ultraconservatieve tv-presentator ervoor dat zijn boek rechtstreeks op de bovenste plek van de bestsellerlijst af stormde. Becks boek eindigde boven de thriller 'Gerechtigheid' van Stieg Larsson. Beck was er uiteraard blij mee en verkondigde op z'n Geert Wilders: ,,We maken iedere auteur gek.'' De schrijver beschreef zijn roman als 'factie', fictie gebaseerd op feiten. Hij voorspelde al dat zijn critici 'onvergeeflijk' zouden zijn. ,,Ze zullen me ervan beschuldigen dat ik welke samenzweringstheorie dan ook aanhang. En ze zullen dat allemaal baseren op een roman die ze waarschijnlijk nooit zullen lezen.'' De in 1964 geboren Beck zet zich vaak af tegen de gevestigde politieke partijen. Hij is een overtuigd verdediger van traditionele Amerikaanse waarden tegen de invloed van progressieve stromingen.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: