31 december 2022

December (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 12
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: december, het laatste deel. Over een gevonden vertaalster, extra Millennium-delen en een seriemoordenaar in LA.  

Prijs vernoemd naar Paul Goeken
Lezerscommunity Hebban.nl organiseert vanaf 2023 vier schrijfwedstrijden voor beginnende en ervaren auteurs. De site maakte deze maand de naam van de schrijfwedstrijd voor spannende verhalen bekend: de Goeken Prijs. De prijs is vernoemd naar de in 2011 overleden thrillerschrijver Paul Goeken, geestelijk vader van en auteur achter de succesformule Suzanne Vermeer, de geldmachine van uitgeverij A.W. Bruna. Goeken (1962) debuteerde twintig jaar geleden als thrillerschrijver met Hammerhead. Hij overleed in 2011 met een bibliografie waarop zes thrillers onder eigen naam pronkten (waaronder De oversteek) en negen bestsellers onder de naam Suzanne Vermeer.

Moord op Urk
Urk. Dorp van vissers die meer en meer in hun bestaan worden bedreigd. Dorp waar Zwarte Piet nog op een forse aanhang kan rekenen. Dorp ook van bijbelvaste reality-tv-sterren zoals Teun Föhn, Tony en Derrekien. En het decor waar thrillerauteur Hans Faber een reeks moorden laat plaatsvinden.
 Bij uitgeverij The House of Books verschijnt De zondaar, Fabers derde thriller en ook het derde avontuur van journalist Vince van Zandt. Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep, belooft de uitgever op de cover.

Bret Easton Ellis schrijft over seriemoordenaar

Een wereldprimeur in Nederland, meldt uitgeverij Ambo|Anthos over Scherven, de nieuwe roman van Bret Easton Ellis. Het boek, verschenen op 13 december, is een 
roman over een groep rijke middelbareschoolvrienden in Los Angeles, waar begin jaren 80 een seriemoordenaar toeslaat. Bret, een zeventienjarige scholier, raakt geobsedeerd door de serial killer.

Millennium-reeks gaat door
Onverwacht en goed nieuws voor fans van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Na bedenker Stieg Larsson en David Lagercrantz zal de Zweedse auteur Karin Smirnoff een vervolg schrijven in de serie over dit iconische duo. De titel van het boek is De schreeuw van de zeearend en het verschijnt op 29 mei 2023. De Millennium-serie is populair: tot nu toe werden er meer dan 2,83 miljoen exemplaren verkocht in Nederland en België.

Esther Verhoef vindt vertaalster

Anderhalf jaar lang zocht Esther Verhoef naar de Belgische vertaalster die geheel op eigen houtje een Franse vertaling had gemaakt van haar bestseller Rendez-vous uit 2006. De vrouw had een uitgeprinte en ingebonden vertaling naar de schrijfster gestuurd, want het was haar lievelingsboek. Een oproep op Facebook bracht uitkomst: vertaalster Michele is gevonden.

Zie ook de overzichten van 
 januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september, oktober en november.

Geen opmerkingen: