24 december 2022

Wordt verwacht 534 (nieuws, 2022)


Vera loopt de zee in
'Een magnifieke, spannende roman die zelfs de meest kritische lezer niet kan weerstaan', zo omschreef het Noorse dagblad VG Het kerkhof van de zee. Deze nieuwe, grootse roman van Aslak Nore kreeg vijf sterren van iedere krant in Noorwegen, werd een grote literaire hit en zal in meer dan 20 landen worden gepubliceerd. Zo ook in Nederland, op 21 februari bij uitgeverij HarperCollins Holland.

Uitgeverij HarperCollins Holland omschrijft Het kerkhof van de zee als een 'indringende roman over verraad, verboden liefde en een groot familiegeheim', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het stoomschip DS Prinsesse Ragnhild (zie bovenste foto).

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vergaat een schip met aan boord Noorse burgers en Duitse militairen; er wordt aangenomen dat het op een mijn is gevaren. De jonge schrijver Vera en haar zoontje worden gered, maar haar man komt om.

Vijfenzeventig jaar later loopt Vera de zee in, en ze komt niet meer terug. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma's.

Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen: ze ontdekt namelijk dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. Welke geheimen herbergt het scheepswrak op de bodem van de zee?

Aslak Nore (1978) groeide op in Oslo en diende in het Noorse leger tijdens de conflicten in Bosniƫ. Hij was journalist in Afghanistan en Irak en is tegenwoordig schrijver en redacteur. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Frankrijk. Eerder publiceerde hij non-fictie en Wolfsangel, waarvoor hij de Rivertonprisen (de prijs voor de beste thriller van Noorwegen) won.

Geen opmerkingen: