12 januari 2022

Koude Oorlog 2.0 (nieuws, 2022)

De nieuwe 'Toes': goed voor je Duits
De nieuwe thriller die Jac. Toes binnenkort publiceert, is, zoals de schrijver zelf zegt, 'goed voor je Duits'. Want het boek dat de Gouden Stropwinnaar samen met zijn Duitse partner in crime Thomas Hoeps schreef, verschijnt vooralsnog alleen in de taal van onze oosterburen. 

Op 14 februari as. verschijnt bij Unionsverlag in het Zwitserse Zürich Der Tallinn Twist, de opvolger van Die Cannabis Connection. 'Het is inmiddels onze vijfde gezamenlijke misdaadroman', zegt Jac. Toes.

Hoofdpersoon is de Nederlandse Marie Vos, ex-medewerkster van de AIVD, nu werkzaam bij een security-afdeling van de EU in Brussel. Het is een politieke thriller met een verrassend actueel geworden plotlijn namelijk de Koude Oorlog 2.0 Toes: 'Het zal je niet ontgaan zijn dat aan de oostgrenzen van de Europese Unie een verscherping van de Oekraïnecrisis door de Russische militaire opbouw plaatsvindt. Een dergelijk scenario hebben wij in Der Tallinn Twist uitgewerkt voor Estland.'

‘Ik wil mijn rijk terug', zei Poetin ooit en in Der Tallinn Twist moet Marie Vos een halt toeroepen aan pogingen van het Russische regime om greep te krijgen op essentiële voorzieningen in Estland. Doel van de Russische machthebbers is het land zodanig te destabiliseren dat militair ingrijpen vanuit het grote buurland noodzakelijk wordt.

Marie Vos moet daarbij toezien dat rechts-nationalistische tendensen die ontwikkelingen in de kaart spelen maar niet alleen daar krijgt ze gevaarlijk tegenspel. Ook in haar eigen kringen speelt de vraag wie ze als vriend of vijand kan beschouwen, waarbij ook haar minnaar, de Zandvoortse autohandelaar Berend Schroot, niet buiten schot blijft.

Geen opmerkingen: