26 januari 2022

Enorme impact (nieuws, 2022)

Jacob Vis schrijft getuigenis van mantelzorger
De molenaarsdochter heet de nieuwe thriller van Jacob Vis. 'Het is, behalve een spannend verhaal vooral een persoonlijke getuigenis van mijn huidige taak als mantelzorger voor mijn geliefde', zegt de schrijver.


Commissaris Ben van Arkel, bekend uit tien vorige thrillers van Jacob Vis, keert ook in deze nieuwe thriller terug. Hij trouwt met de mooie molenaarsdochter Lynn Vos. Hoewel zij elkaar de liefde van hun leven noemen wordt het pril geluk ernstig verstoord als Ben onomkeerbare geheugenproblemen vertoont en Lynn steeds vaker niet herkent. De oorzaak is een nooit helemaal geheelde hersenbeschadiging na een moordaanslag door een wraakzuchtige ex-arrestante.

Lynn zet haar carrière als topactrice opzij om zich aan mantelzorg voor haar man te wijden. Ook zij vreest de wraak van oude vijanden, als Jan Peter Molenaar, alias Brains en Clara Maat in IJsselmonde opduiken: een duo dat in het begin van deze eeuw de beruchtste jeugdbende van Nederland leidde. 

Na een lange gevangenisstraf lijkt het of M & M hun leven hebben gebeterd en zich met het gelijknamige makelaarskantoor in agrarisch vastgoed in legale zaken begeven. Maar al snel blijkt dat de makelaardij een dekmantel is voor hoogst strafbare feiten…

In de thriller komt onder meer het Syndroom van Capgras regelmatig ter sprake. Het is een zelden voorkomende aandoening bij iemand die zijn/haar geheugen verliest en maakt dat hij of zij de levenspartner (tijdelijk) niet meer herkent. 'Voor zover ik weet is het voordien alleen beschreven door Richard Powers in De Echomaker uit 2011', schrijft Jacob Vis op Facebook. 'Hij heeft uitgebreid research gedaan, maar ik kon grotendeels uit eigen ervaring putten om te laten zien wat een enorme impact deze aandoening heeft op de patient(e) en zijn of haar mantelzorger/zorgster.'

De molenaarsdochter van Jacob Vis is verschenen bij uitgeverij Ellessy Crime.

Geen opmerkingen: