21 januari 2022

Op zoek naar de waarheid (nieuws, 2022)

'Scorpio' krijgt Arabische vertaling
Goed nieuws voor de Vlaamse schrijfster en docent Hilde Vandermeeren: de Arabische rechten van haar thriller Scorpio uit 2016 zijn verkocht aan uitgeverij Al-Arabi. Deze uitgeverij heeft onder meer de Nederlandse Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld in haar fonds.


‘Ik ben daar heel erg blij mee', zegt Hilde Vandermeeren. 'Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat een Vlaamse misdaadauteur wordt vertaald naar het Arabisch. Ik denk dat er nog meer vertalingen zullen volgen. Het zou fijn zijn als er ook een Duitse of Franse vertaling zou komen.’ The Scorpion’s Head (vertaald door Laura Watkinson) kreeg intussen lovende recensies in The Daily Mail, The Times en Financial Times.

In de thriller ontwaakt Gaelle na een weekendje met het gezin in een psychiatrisch ziekenhuis in Berlijn. Ze is gewond en herinnert zich niet wat daaraan is voorafgegaan. De politie verdenkt haar van poging tot moord op haar zevenjarig zoontje. Ze weigert dat te geloven en gaat op zoek naar de waarheid. Michael is een huurmoordenaar in dienst van Scorpio. Deze organisatie ontziet niemand, wie tegen haar regels ingaat tekent zijn eigen doodvonnis. Een onomkeerbare beslissing verandert Michaels leven. Wat gebeurt er als hun levens elkaar kruisen?

Vandermeeren maakte augustus 2020 bekend definitief te stoppen met schrijven. Reden was het jarenlange gebrek aan waardering in Vlaanderen voor vrouwelijke misdaadauteurs van eigen bodem. Kort daarna werden de Engelstalige rechten op Scorpio verkocht aan uitgeverij Pushkin Press. In een reactie hierop zei ze destijds: 'Dat mooie nieuws zal mijn beslissing niet meteen be├»nvloeden, maar wie weet neem ik ooit nog weer de pen ter hand…'

Anderhalf jaar later laat ze weten bezig te zijn aan drie spannende verhalen in het genre domestic noir. 'Daarbij situeert het gevaar zich in de nabije omgeving van de hoofdpersoon, misschien zelfs in haar eigen huis.' De verhalen verschijnen in de loop van 2022 bij uitgeverij Volt als e-book en luisterboek.

Geen opmerkingen: