23 juni 2014

Wordt verwacht 380 (nieuws, 2014)

SCENARIST SCHRIJFT THRILLER OVER CRIMINELE BROERS

Thunberg (l) en Roslund
Stefan Thunberg (1968) is een van de meest succesvolle Zweedse scenarioschrijvers. Op zijn curriculum vitae staan onder andere de tv-series 'Wallander' en 'Van Veeteren'. Thunberg heet in het echt John Boris Stefan Sumonja. Zijn broer, Carl Sumonja, was in de vroege jaren negentig leider van de Militärligan (het Militaire Verbond), een bende bankovervallers die in hun 'beroepsuitoefening' het gebruik van geweld bepaald niet uit de weg ging.

De bende bestond naast Carl uit onder anderen zijn broers Lennart en David en vader Boris. Sommige leden hadden een militaire achtergrond, vandaar de bijnaam van de groep. De bende werd medio jaren negentig opgerold. Carl kreeg de zwaarste straf: veertien jaar.

Gebaseerd op deze waargebeurde geschiedenis van zijn familie heeft Thunberg samen met journalist Anders Roslund (1961) de thriller 'Made in Sweden' geschreven, die in november 2014 bij uitgeverij De Geus zal verschijnen. Voor de meer ervaren thrillerlezer is Anders Roslund geen onbekende naam. De onderzoeksjournalist schreef samen met ex-gedetineerde Börge Hellström succesvolle thrillers als 'Twee soldaten', 'Kluis 21', 'Drie seconden' en 'De uitlevering'. 'Made in Sweden' zal worden verfilmd door  Steven Spielbergs studio DreamWorks.

Het verhaal van 'Made in Sweden': In een donker bos in een buitenwijk van Stockholm liggen drie broers en hun beste vriend in stilte te wachten. Voor de zevende nacht op rij bestuderen ze de ronde van een bewaker van het geheime wapendepot van het Zweedse leger. Vele jaren gelden werden de drie Djuvnac-broertjes dichter bij elkaar gebracht toen hun familie uit elkaar viel. Hun gewelddadige vader en onderdrukte moeder deden hen besluiten dat ze nooit meer van anderen afhankelijk wilden zijn. Geld is de oplossing.

Jeugdvriend en voormalig militair monteur Jasper heeft zich bij de drie broers aangesloten, Anneli, vriendin van Leo, een van de broers, helpt vanaf de zijlijn. Geen van de leden van de kersverse bende heeft een strafblad wanneer ze inbreken bij het militair depot en genoeg wapens stelen om er een klein leger mee uit te rusten. NB: In het echt stal de bende van Carl Sumonja 124 machinepistolen, 92 volautomatische vuurwapens en vijf machinegeweren.

De roof is perfect uitgevoerd. Lukt het hoofdinspecteur John Broncks om deze onzichtbare bende op te sporen?

Andere nieuwe titels:

Marjolijn Uitzinger - 'De huisgenoot' (november 2014). Derde thriller van voormalig radio- en tv-presentator. De carrière van de Berlijnse politicus Florian von Bismarck zit in flink in de lift als hij op een winteravond de dakloze jongen Mirco in huis neemt. Maar dat besluit komt Von Bismarck duur te staan als Mirco een dodelijk ongeluk veroorzaakt en doorrijdt. Tegelijk wordt Von Bismarcks positie bedreigd door collega-politicus Gerhard Kuhn. Die dreigt een boekje open te doen over Von Bismarcks middelbareschoolpeiode.
Jean-Christophe Grangé - 'De passagier' (oktober 2014). Mathias Freire lijdt aan een vreemde ziekte: hij is zijn geheugen kwijt en neemt daardoor steeds een nieuwe identiteit aan. Om erachter te komen wie hij werkelijk is, moet hij het spoor volgen van zijn vorige identiteiten. Maar er staat meer op het spel. Freire wordt verdacht van enkele moorden. Kan hij bewijzen dat hij de dader niet is?
Christoffer Carlsson - 'De onzichtbare man uit Salem' (oktober 2014). Leo Junker, politieagent op non-actief, wordt gewekt door de blauwe zwaailichten van politieauto's. In een appartement onder dat van hem is een jonge vrouw doodgeschoten. Leo is er zeker van dat er iets niet klopt aan deze zaak en gaat zelf op onderzoek uit. Ondertussen krijgt hij mysterieuze sms'jes van iemand die hem in de gaten lijkt te houden. Werd verkozen tot beste Zweedse thriller van 2013.
Arne Dahl - 'Woede' (december 2014). Een bekende plastisch chirurg wordt opgehangen in zijn huis aangetroffen. In een Stockholmse kroeg wordt een Albanese wapenhandelaar getroffen door een kogelregen. En op een voormalig Italiaans gevangeniseiland vindt een politicus de dood. De leden van het Europese Opcop-team moeten de samenhang tussen deze moorden aan het licht zien te brengen.
Keigo Higashino - 'Afrekening in midzomer' (september 2014). In een Japans kuststadje heerst spanning en verdeeldheid onder de inwoners. Nu het toerisme afneemt, wil een bedrijf ertslagen in de zeebodem ontginnen. Sommigen zien daarin een kans op meer werk, anderen pleiten voor een bescherming van het milieu. Dan wordt een van de mensen die bij de informatieavond voor de inwoners aanwezig was, dood aangetroffen. Professor Galileo, bekend van 'De fatale toewijding van verdachte X', onderzoekt de zaak.
Richard House - 'Gunnersen' (oktober 2014). Deel twee in 'The Kills'-reeks. Rem Gunnersen heeft dringend geld nodig. Zijn vrouw vakantie. Gunnersen vindt een baan: hij gaat met zeven andere mannen een nieuwe stad bouwen in Irak. Maar de baan zal zijn dood betekenen. Kort geleden verscheen deel 1: 'Sutler'

Geen opmerkingen: