10 juni 2014

Stefan Ahnhem - Zonder gezicht (2014)

MEER VAN HETZELFDE


De Zweed Stefan Ahnhem is verantwoordelijk voor het scenario van enkele afleveringen van de tv-series ‘Irene Huss’ en ‘Wallander’. Genoeg bagage om met zijn eerste thriller op de proppen te komen. De vraag is of 'Zonder gezicht' iets nieuws toevoegt aan het arsenaal van bestaande Scandinavische reeksen of dat het meer van hetzelfde is.

Rechercheur Fabian Risk heeft redenen om te verhuizen en komt met zijn gezin terecht in Helsinborg, waar hij vroeger ook naar school ging. De verhuiswagen is nog niet uitgeladen of de eerste moordzaak dient zich al aan. Het slachtoffer blijkt een oud-klasgenoot van Risk te zijn geweest. Als een tweede voormalig leerling de pijp onvrijwillig aan Maarten geeft, vraagt Risk zich af in hoeverre hijzelf wel veilig is.

Het thema van pesterijen en het verlies aan zelfrespect drijft overduidelijk aan de oppervlakte, maar Ahnhem wil toch vooral een spannend verhaal vertellen met alle bekende ingrediƫnten die horen bij een politieserie. Hoogstaande literatuur is het niet, eerder een grondig uitgeschreven scenario, wat ook weer niet zo verwonderlijk is gezien de achtergrond van Ahnhem. Hij zal ongetwijfeld nog meer delen aan deze reeks met rechercheur Fabian Risk toevoegen. Meer van hetzelfde. Uitsluitend bestemd voor hen die maar geen genoeg kunnen krijgen van Scandinavische thrillers.

Stefan Ahnhem - Zonder gezicht. Vertaling: Bart Kraamer. Uitgeverij Ambo|Anthos, 474 pag.

1 opmerking:

Josdays zei

Ik ben echt een liefhebber van het genre en dan vooral van de Scandinavische 'tak' daarvan, maar dit boek stelt ernstig teleur. Excessief geweld, slecht uitgewerkte personages, ongeloofwaardig en bij vlagen - vreemd genoeg - ook nog eens langdradig. Ik zal me door de laatste 170 pagina's doorworstelen in de hoop mijn mening te moeten herzien.