08 juni 2014

Sascha Arango - De waarheid en andere leugens (2014)

JONGLEREN MET PLOTWENDINGEN 


Sascha Arango is een Duitse scenarist voor tv en toneel. 'De waarheid en andere leugens' is zijn debuutroman. Op de omslag wordt de vergelijking getrokken met Joël Dicker, die van 'De waarheid over de zaak Harry Quebert', maar laatstgenoemde kan eerlijk gezegd nog wel wat leren van Arango’s literaire acrobatiek.

Henry Hayden is auteur van een aantal bestsellers. Hoewel hij veel, zo niet alles aan zijn lieftallige vrouw Martha te danken heeft, belazert hij haar aan de lopende band. Wanneer zijn redactrice zwanger van hem raakt, onderneemt hij vrij impulsief actie. Dat pakt anders uit dan verwacht, waardoor Henry met moeite het web van leugens en halve waarheden heel kan houden.

Deze geraffineerde, macabere misdaadroman annex gitzwarte komedie doet je regelmatig naar adem happen. Mede door de gluiperige aard van de hoofdpersoon is met geen mogelijkheid te voorspellen welke kant het verhaal opgaat. Dan wil je nog wel eens schrikken als ineens het stuur naar links wordt omgegooid, terwijl je toch echt dacht dat de richtingaanwijzer naar rechts stond afgesteld. Dit jongleren met plotwendingen in combinatie met een volwassen en attractieve schrijfstijl doet verlangen naar een volgend boek. Laat tv en toneel maar even links liggen, Sascha.

Sascha Arango - De waarheid en andere leugens. Vertaling: Goverdien Hauth-Grubben. Uitgeverij Signatuur, 236 pag.

Geen opmerkingen: