24 juni 2014

En een gouden revolver (nieuws, 2014)

GLAZEN SLEUTEL NAAR NOORSE THRILLERDEBUTANT

Gard Sveen
De Glazen Sleutel (Glasnyckeln), de prijs voor het beste spannende boek uit een Scandinavisch land, gaat dit jaar naar de Noorse schrijver Gard Sveen voor zijn thrillerdebuut 'Den Siste Pilegrimen' ('The Last Pilgrims').  De prijs, die bestaat uit de eer, media-aandacht en een glazen sleutel, wordt toegekend door de Crime Writers of Scandinavia (Skandinaviska Kriminalsällskapet). In 2013 ging eveneens een Noor met de prijs aan de haal. Dat was Jørn Lier Horst met 'Jakthundene'.

In Sveens thriller wordt politieman Tommy Bergmann belast met een zaak, die elementen bevat van een moord uit 2003 en de vondst van stoffelijke overschotten uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat ook over de rol van Noorwegen tijdens de oorlog. 

Gard Sveen is geboren in 1969. Hij bekleedt een hoge positie op het Noorse ministerie van Defensie. 'Den Siste Pilegrimen' werd tevens bekroond met de Noorse Riverton Prize, oftewel de Golden Revolver. Sveen is na Jo Nesbø in 1997/98 de tweede auteur die met zijn debuut zowel de Glazen Sleutel als de Golden Revolver wint.

(Bron: CrimeTime)

Geen opmerkingen: