02 juni 2014

Plaat van de maand (50)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Fred Vargas, Tess Gerritsen, Donald Nolet, Marion Pauw, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek blijft op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn zeer gevarieerde collectie van ruim 3400 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vijftigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Fred Summer.

GEESTELIJK VADER VAN DETECTIVE PETER VAN ZIJL

(Door Wim van Eyle)

Frits de Winter werd geboren in 1937 als zoon van Jan de Winter (1900-1992), die vanaf 1953 een enorme stapel misdaadromans schreef. Vader Jan was waarschijnlijk de eerste Nederlandse schrijver die een seriemoordenaar ten tonele voerde. 

Zijn zoon Frits, later werkzaam als vakjournalist en vertaler, schreef als negentienjarige zijn eerste misdaadroman onder de titel 'De dood kwam door de sneeuw'. Zijn boek werd uitgegeven bij de Nederlandse Keurboekerij, dezelfde uitgever waar ook de boeken van zijn vader verschenen. 


De uitgever leek het wenselijk dat vader en zoon niet beiden onder dezelfde naam, De Winter, publiceerden en zo koos Frits de Winter voor het voor de hand liggende pseudoniem Fred SummerVan 1962 tot en met 1964 verschenen vijf misdaadromans van Summers hand. In al zijn boeken is particulier detective Peter van Zijl de hoofdfiguur met aan zijn zijde zijn assistent Remco de Rochebrune, terwijl af en toe Peters vrouw Betty ook nog een klein rolletje had. Na zijn zesde boek stopte Summer met het schrijven van boeken. Hij was inmiddels vakjournalist geworden en als hoofdredacteur en uitgever verantwoordelijke voor de tijdschriften Graficus, Compres, Pers, School, Euro Flexo Magazine plus redacteurswerk voor Ouders van Nu en Straks Studeren. Daarnaast vertaalde hij een groot aantal boeken en publicaties uit het Engels en Duits voor de Nederlandse Keurboekerij. 


 Enige jaren na het verschijnen van zijn laatste boek verscheen bij Uitgeverij Nooitgedacht, gelieerd met het Antwerpse bedrijf De Goudvink een pocketeditie van 'Dood op een Zomerdag' onder de titel 'Het begon met de dood'. Dat was nog niet alles want Summers boek 'Bloedgeld' verscheen illegaal als pocket onder de titel 'Profiteurs in het leger' ('printed in Spain' staat er nota bene nog in de boekjes). 


Het was jatwerk van de bovenste plank. Summer wist van niets en heeft er ook nooit een cent voor ontvangen. Toen hij pas later merkte dat dit gebeurd was,  was zowel de Nederlandse Keurboekerij als Nooitgedacht al ter ziele. 

Bibliografie van Frits de Winter/Fred Summer: 

1. 1957: De dood kwam door de sneeuw 
2. 1962: De dode moordenaar 
3. 1963: Dood op een zomerdag 
4. 1963: Bloedgeld 
5. 1964: Muziek, maanlicht en ... moord 
6. 1964: De papiermoorden 

 (Bronnen: Wim van Eyle, Alwin van Ee)

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik wil even zeggen dat ik erg geniet van deze stukjes. Jaloersmakend dat ik ze niet op Thrillerlezersblog heb haha. Echt een item waar ik maandelijks naar uit kijk!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met de 50e bijdrage! Alleen lijkt deze bijdrage wel erg veel op de 32e...
Hoe dan ook altijd erg leuk om te zien, vooral omdat er vroeger vaak nog mooie omslagen werden gemaakt.
Hopelijk volgen er nog veel meer platen van de maand!

Peter Kuijt zei

@MrGeoffreyHolmes U heeft helemaal gelijk. Volgende maand weer vers vlees, zo is beloofd.