29 juni 2014

Juridisch unicum (nieuws, 2014)

Jac. Toes stort zich op 'moordzaak zonder lijk'  Henk Peters 
In het voorjaar van 2015 verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam het boek Zacht bewijs van journalist Paul Bolwerk en thrillerschrijver Jac. Toes, over de uitzonderlijke moordzaak-Henk Peters.

Henk Peters uit Doorwerth is sinds 29 april 2009 spoorloos. Ondanks talloze en uitgebreide zoekacties is er nooit een lijk gevonden. Toch werd een 44-jarige man uit Oosterbeek veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op de hobbyfotograaf Henk Peters, een vonnis dat dit jaar door de Hoge Raad is bevestigd.

Het betreft hier een moord zonder lijk, zonder plaats delict, zonder getuigen, zonder moordwapen, zonder noemenswaardig motief en zonder een bekentenis. In de Nederlandse rechtspraak is dit een juridisch unicum, aldus de uitgeverij.

Maar volgens thrillerauteur en rechercheur Simon de Waal is deze zaak niet zo uniek. Zo verdween de 23-jarige Cristina Conte op 9 februari 1995, toen zij 's avonds op bezoek ging bij haar Pakistaanse ex-vriend Mohammed A. in zijn flat in de Bijlmermeer. Haar stoffelijk overschot is nooit gevonden. A. ontkende elke betrokkenheid bij haar verdwijning, maar werd niettemin tot negen jaar veroordeeld. Ook leden van de Bende van Venlo werden veroordeeld voor drie moorden, maar waarbij de lijken nooit zijn aangetroffen.

Misdaadauteur Jac. Toes en De Gelderlander-journalist Paul Bolwerk schreven, op basis van gesprekken met betrokkenen en niet eerder openbaar gemaakte bronnen, een true-crimethriller over deze raadselachtige zaak, waarvan de ware toedracht wellicht nooit aan het licht zal komen.

Paul Bolwerk is regioverslaggever bij dagblad De Gelderlander. Hij publiceerde onder andere over de ontvoering van Claudia Melchers en de moord op Louis Sévèke.

Jac. Toes schreef verschillende misdaadromans. Zijn thrillers werden diverse malen genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop. Hij won die laatste prijs voor het boek Fotofinish. Toes publiceert ook in Duitsland waar hij de oeuvreprijs Die goldene Handschelle in ontvangst nam.

Geen opmerkingen: