16 juni 2014

Heldenduo's (nieuws, 2014)

TIP VOOR HET GENOOTSCHAP

Stel je voor dat helden uit het thrillergenre gaan samenwerken in de bestrijding van het tuig van de richel, de huis-, tuin- en keukenmoordenaar of andere bad guys. Dat bijvoorbeeld detective inspector John Rebus uit Edinburgh een pact sluit met rechercheur Roy Grace uit Brighton. Of dat de ronddolende oud-majoor Jack Reacher samen met 'private spy' Nick Heller het kwaad bestrijdt. 

In 'FaceOff', een bundel verhalen die sinds begin deze maand in de Amerikaanse boekhandel te koop is, zijn die samenwerkingsverbanden realiteit geworden. Drie├źntwintig thrillerauteurs, allen lid van de organisatie International Thriller Writers (ITW), hebben hun helden gekoppeld aan andere thrillergrootheden. Bestsellerauteur David Baldacci redigeerde de verhalen en stelde de bundel samen. 

Zo laten Michael Connelly en Dennis Lehane hun helden Harry Bosch en Patrick Kenzie opdraven in het verhaal 'Red Eye'. John Rebus en Roy Grace gaan samen aan de slag in het verhaal 'In the Nick of Time' van Ian Rankin en Peter James. Jeffery Deaver en John Sandford formeerden een joint-venture tussen protagonisten Lincoln Rhyme en Lucas Davenport, terwijl Jack Reacher (Lee Child) en Nick Heller (Joseph Finder) hun beste beentje voorzetten in 'Good and Valuable Consideration'. Andere deelnemende auteurs zijn: R.L. Stine, Douglas Preston, Lincoln Child, M.J. Rose, Lisa Gardner, Steve Martini, Linda Fairstein, Heather Graham, F. Paul Wilson, Raymound Khoury, Linwood Barclay, John Lescroart, T. Jefferson Parker, Steve Berry en James Rollins.

Lee Child is de samenwerking met zijn vriend Joseph Finder goed bevallen, vertelt hij op de website van Finder. ,,We stuurden elkaar e-mails. Ik schreef het eerste gedeelte en kreeg toen de vraag van Joe: 'wat gebeurt er vervolgens?'. Geen idee, Joe. Dat mag jij schrijven.'' Volgens Finder werken Reacher en Heller in het verhaal samen om iemand uit de problemen te helpen. ,,Dat zijn ze nu eenmaal gewend om te doen. Maar ze hebben beiden wel een andere manier van aanpak.''

Wellicht is 'FaceOff' een mooie aanleiding voor een Nederlands(talig)e variant, die dan onder auspici├źn van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs wellicht kan verschijnen in de komende Maand voor het Spannende Boek. We zien het al helemaal voor ons: Rechercheur De Cock (van Appie Baantjer, maar ook van Ed van Eeden) die zijn collega Peter van Opperdoes (Simon de Waal) wegwijs maakt op de Walletjes. Of de cokesnuivende Jessica Haider van Corine Hartman die samen met Michael Bellicher van Charles den Tex op onorthodoxe wijze de strijd aanbindt met een bende mensenhandelaars. Of wat te denken een verhaal over het duo Jeff Meeks-Sil Maier, geschreven door Peter de Zwaan en EscoBer.

Genootschap, doe er uw voordeel mee!     
   

Geen opmerkingen: