30 juni 2014

Gelaagde misdaadroman (nieuws, 2014)

INTERNATIONAL DAGGER VOOR ARTURO PÉREZ-REVERTE

De Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte heeft de International Dagger Award gewonnen met zijn roman 'The Siege'. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Britse Crime Writers' Association in Londen. De andere genomineerden voor de prijs waren Arnaldur Indridason, Pierre Lemaitre, Olivier Truc, Simon Urban en Fred Vargas

De bekroonde thriller, die in Nederlandse vertaling is verschenen onder de titel 'Geseling van Cádiz', speelt zich af in 1811 in deze Spaanse stad. Terwijl de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in alle hevigheid zich voltrekt, wordt in de straten van Cádiz een andere strijd geleverd. In de stad duiken lichamen op van jonge meisjes van wie de huid met zweepslagen is opengereten. Op elke plek is, vlak voordat het lichaam gevonden wordt, een Franse mortier ingeslagen. Op de plattegrond van de stad wordt zo een luguber en huiveringwekkend patroon uitgetekend van een spannende schaakpartij. Een corrupte en meedogenloze politiecommissaris maakt jacht op de mysterieuze moordenaar. 

Volgens de jury is 'The Siege' historische fictie en een gelaagde misdaadroman ineen. De jury is vooral te spreken over de claustrofobische sfeer van de belegering van Cadiz die uit het boek naar voren komt. Ook heeft men waardering voor de ethische vraagstukken die Pérez-Reverte aan de orde stelt.

Journaliste Jody Sabral won met 'The Movement' de Debut Dagger, terwijl Simon Brett de Diamond Dagger, de prestigieuze oeuvreprijs, in ontvangst mocht nemen. 

Geen opmerkingen: