12 juni 2014

Volmaakte literaire thriller (nieuws, 2014)

IMPAC AWARD VOOR JUAN GABRIEL VÁSQUEZ

De Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez (1973) heeft met zjin roman 'The Sound of Falling Things' de IMPAC Dublin Literary Award 2014 gewonnen, de prijs voor naar het Engels vertaalde romans. Aan de prijs is een cheque ter waarde van 100.000 euro verbonden.

Op de shortlist stonden tien romans, waaronder de Engelse vertaling van de roman 'De omweg' van Gerbrand Bakker. De genomineerden van de IMPAC Dublin Literary Award worden jaarlijks aangedragen door meer dan honderd bibliotheken van over de hele wereld. Bij het winnen van een vertaalde roman wordt het prijzengeld verdeeld tussen schrijver en vertaler. De auteur krijgt 75.000 euro, de vertaler 25.000 euro.

Volgens de jury is het winnende boek 'volmaakte literaire thriller, die nog lang beklijft nadat de laatste bladzijde is omgeslagen'. De roman speelt zich af in Colombia en gaat over Antonio, een jonge rechtendocent die geïntrigeerd raakt door de angstvallig verborgen gehouden achtergrond van zijn biljartmaat Ricardo Laverde. Als Ricardo door een aanslag om het leven komt, staat Antonio naast hem en wordt door een verdwaalde kogel geraakt. Het incident verandert Antonio's kijk op het leven. Hij duikt in het geheimzinnige verleden van Ricardo dat nauw verweven blijkt te zijn met de destijds opbloeiende drugshandel. 

Vásquez won eerder al de Premio Alfaguara, een belangrijke literatuurprijs in Spaanstalige landen met 'Het geluid van vallende dingen'. Vorig jaar ging de IMPAC award naar de Ierse schrijver Kevin Barry. Gerbrand Bakker was in 2010 de eerste en tot dusver enige Nederlandse winnaar van de IMPAC. Hij ontving de prijs voor de vertaling van zijn debuutroman 'Boven is het stil'.

Geen opmerkingen: