10 juni 2014

Echte problemen (nieuws, 2014)

CRISIS SLAAT TOE IN NIEUWE 'GRISHAM'

Op 21 oktober van dit jaar verschijnt wereldwijd de nieuwe legal thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham. Een titel is nog niet bekend, wel heeft de uitgever laten weten dat de hoofdrol deze keer is weggelegd voor een vrouw, een jonge juriste genaamd Samantha Kofer.

Volgens uitgever Doubleday slaat de economische crisis van 2008 toe in het nieuwe boek van Grisham. Veelbelovende carrières worden in de knop gebroken wanneer banken, investeringsmaatschappijen en advocatenkantoren hun personeel naar huis moeten sturen. Samantha Kofer werkt als juridisch medewerkster bij Scully & Pershing, het grootste advocatenkantoor in New York. Twee weken nadat de bank Lehman Brothers omvalt, verliest Kofer haar baan, haar zekerheden en haar toekomst. Een week later kan zij aan de slag als onbetaalde stagiaire in een kliniek in een kleine stad in de Appalachen. Daar komt zij voor het eerst in aanraking met echte cliënten die echte problemen hebben. Ze stuit ook op geheimen die diep in het berglandschap begraven hadden moeten blijven. 

Volgens diverse Amerikaanse websites en ook de Nederlandse uitgever A.W. Bruna is Samantha Kofer de eerste vrouwelijke hoofdpersonage in een thriller van Grisham die wereldwijd zo'n 275 miljoen boeken heeft verkocht. Kennelijk wordt hier Darby Shaw over het hoofd gezien, de rechtenstudente die in het met Julia Roberts verfilmde 'The Pelican Brief' ('Achter gesloten deuren') het ware motief achterhaalt van de moord op twee rechters van het Hooggerechtshof. 'The Pelican Brief' was de derde legal thriller van Grisham en verscheen in 1992.  

Grishams laatste boek, 'De erfgenaam', kwam eind vorig jaar uit. Hierin keert de auteur, een kwart eeuw na zijn debuut 'De jury', terug naar het stadje Clanton in het zuiden van de VS.

Geen opmerkingen: