17 juni 2014

Richard House - Sutler (2014)

OVERROMPELENDE ANTI-THRILLER


Geduld is een schone zaak, maar eerlijk gezegd zou het mooier zijn geweest als het complete vierluik 'The Kills' in één vuistdikke roman was uitgegeven. Nu moeten we telkens maanden wachten op het volgende deel. Richard House heeft dit project extra dimensie gegeven door korte filmpjes over de hoofdpersonen online te zetten, of - zoals achterin het boek staat - 'multimediacontent te creëren dankzij een grensverleggende samenwerking tussen schrijver en uitgever'. Toe maar.

Sutler is een onderaannemer die van een onbetrouwbare projectmanager een miljoenenopdracht krijgt in het kader van de wederopbouw in het naoorlogse Irak. Grote bedragen worden verduisterd en Sutler moet uit eigenbelang vluchten richting Turkije. Zijn pad wordt gekruist door twee journalisten, een documentairemaker, een jonge avonturier en een aantal minder onschuldige types. Ze hebben meer invloed op elkaar dan ze beseffen.

Richard House doet alles wat niet in een thriller thuishoort. Hij laat zijn personages stuntelen, twijfelen en rondwaren. Wanneer je een spetterende actie verwacht, kun je er naar fluiten. Dan ineens is er een scène die zo in een film van Tarantino kan. Het tempo wordt opgeschroefd en een bladzijde verder zit een moeder uitgebreid te mijmeren over haar zoekgeraakte zoon. Opeens verschijnt er een rechercheur die precies weet hoe de vork in de steel zit. Toch zal hij net naast de pot piesen.

Het klinkt misschien als kritiek, maar dat is geenszins het geval, want Richard House heeft alle verhaallijnen perfect samengesmeed tot één geheel. Hij schrijft fascinerend, intelligent en blijft constant boeien, terwijl er vaak geen spanningsboog te bekennen is. De gebeurtenissen zijn uiterst realistisch en voorstelbaar op papier gezet. Het is reikhalzend uitkijken naar de delen die nog zullen volgen op deze overrompelende anti-thriller.

Richard House - Sutler. Vertaling: Anneke Boek en Nan Lenders. Uitgeverij De Geus, 384 pag.

Geen opmerkingen: