30 juni 2014

Gesignaleerd 347 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

SIR ARTHUR CONAN DOYLE - EEN STUDIE IN ROOD; HET TEKEN VAN VIER


Bij uitgeverij Boekerij verschijnen 'Sherlock. Een studie in rood' en 'Sherlock. Het teken van vier', twee nieuwe vertalingen van klassiekers van Sir Arthur Conan Doyle.

De schrijver werd in 1859 geboren in het Schotse Edinburgh. Tijdens zijn artsenstudie was hij getuige van diagnosemethoden die de inspiratie vormden voor de beroemde deductietechnieken van speurder Sherlock Holmes. 'Een studie in rood' (1887) was Doyles eerste roman, maar 'Het teken van vier' (1890) maakte de auteur wereldberoemd.

In 'Een studie van rood' is legerarts John Watson op zoek naar een nieuwe woning als hij wordt voorgesteld aan Sherlock Holmes, die toevallig net een huisgenoot probeert te vinden. Samen nemen ze hun intrek aan Baker Street 221 B en Watson raakt gefascineerd door Holmes' gave om informatie over mensen in te winnen zonder een woord met hen te wisselen.

Wanneer er een lijk wordt aangetroffen met ernaast de cryptische aanwijzing 'RACHE' in bloedrode letters op een muur, staat de politie voor een raadsel. Holmes zet zijn befaamde kunst van het deduceren in om samen met Watson uit te vinden wat er aan de moord is voorafgegaan.

John Watson en Sherlock Holmes krijgen in 'Het teken van vier' bezoek van Mary Morstan, die het tweetal om hulp vraagt bij een nogal ongebruikelijke kwestie. Een keer per jaar ontvangt Mary een kostbare parel van een onbekende afzender. En dat gaat nu al zes jaar lang door. Nu heeft de afzender te kennen gegeven dat hij haar graag wil ontmoeten.

Mary vraagt Sherlock en Watson haar te vergezellen tijdens haar bezoek aan de mysterieuze afzender van de parels. De heren besluiten Mary te helpen en komen een geheimzinnige landkaart, vier wanhopige dieven en een grote exotische schat op het spoor.

Vanaf 18991 schreef Arthur Conan Doyle Holmes-verhalen voor het blad The Strand. In 1893 probeerde hij met 'The Final Problem' van Holmes af te komen, maar na duizenden klachten van lezers kwam hij tot inkeer. Voor zijn dood in 1930 schreef Doyle nog twee Sherlock Holmes-romans, 'De hond van de Baskervilles' en 'De vallei der verschrikking', en in totaal 56 verhalen. 'Een studie in rood' bevat een voorwoord van Steven Moffat, de regisseur van de tv-serie 'Sherlock'. In 'Het teken van vier' is een voorwoord van hoofdrolspeler Martin Freeman geplaatst.

Sir Arthur Conan Doyle - Een studie in rood. Vertaling: Gert van Santen. Uitgeverij Boekerij, 224 pag.,. € 10,00. ISBN: 978 90 2257 122 4.
Sir Arthur Conan Doyle - Het teken van vier. Vertaling: Fanneke Cnossen. Uitgeverij Boekerij, 208 pag., € 10,00. ISBN: 978 90 2257 123 1.

Geen opmerkingen: