26 juli 2013

Gesignaleerd 229 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JAKOB MELANDER - UIT HET OOG

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Uit het oog', de eersteling van de Deense theatermaker Jakob Melander.

1944. Een jong meisje verzorgt tijdens de Tweede Wereldoorlog een gewonde Engelse piloot in een geheime kelder net buiten Kopenhagen. Ze wordt verliefd op hem, maar de relatie blijkt fatale gevolgen te hebben. Ze zal de ogen van de piloot nooit vergeten.

2012. In een park in Kopenhagen wordt het lichaam van een vermoord hoertje gevonden. Het lijk is geprepareerd en haar ogen zijn met chirurgische precisie uitgestoken. Niet lang daarna wordt er nog een lichaam gevonden...

De kettingrokende politieman Lars Winkler krijgt opdracht de bizarre en macabere zaak, die zijn oorsprong vindt in het verleden, te onderzoeken. Maar zoals dat vaker gaat in Scandinavische misdaadromans, is dit niet Winklers enige uitdaging. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor zijn oude vriend en leidinggevende, zijn tienerdochter is opstandig en hij krijgt zijn neiging om zich aan speed te vergrijpen maar niet onder controle.

Tijdens het onderzoek hangt er een gespannen sfeer op de afdeling Moordzaken. Afgezien van de steun die hij krijgt van de rijzende ster van de afdeling, Sanne Bissen, voelt Winkler zijn vijanden naar hem loeren. Want zijn verleden, bij de politie al jaren een publiek geheim, dreigt hem op een wel zeer ongelukkig moment in te halen.

Jakob Melander (1965) is behalve theatermaker ook gitarist in een hardrockband. Zijn debuutthriller stond na publicatie in januari van dit jaar op nummer 1 van de Deense bestsellerlijst. Uit het oog is de eerste thriller in een serie rond Lars Winkler.

Jakob Melander - Uit het oog. Vertaling: RenĂ©e Vink. Uitgeverij Karakter, 309 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 452 0741 4

Geen opmerkingen: