10 juli 2013

Michelinmannetje (nieuws, 2013)

Lezer veroordeeld wegens inktaanval op Val McDermidVal McDermid (foto: Evert Elzinga)
Een Britse vrouw die zich stoorde aan een passage in een misdaadroman van Val McDermid is dinsdag veroordeeld wegens het gooien van inkt naar en over de schrijfster tijdens een signeersessie.

De rechtszaak in Sunderland verliep niet zonder commotie. De gedaagde, Sandra Botham, stormde het gerechtsgebouw uit nadat ze een reeks aan verwensingen had geuit.

Volgens de lokale krant Sunderland Echo noemde Botham de schrijfster een leugenaar. 'Ik kom je nog wel tegen in de hel', beet de 64-jarige Botham de auteur toe. Botham werd bij verstek veroordeeld, de straf moet nog worden vastgesteld. 

De Schotse McDermid heeft 31 boeken op haar naam staan, waaronder thrillers, verhalenbundels en kinderboeken. Ze vertelde de rechter dat in de 25 jaar dat ze schrijver is nooit eerder op een dergelijke wijze door een lezer is 'benaderd'. 

Sandra Botham uit Hendon, een voorstad van Londen, koestert een wrok jegens McDermid, sinds ze in het boek A Suitable Job for a Woman uit 1985 struikelde over een passage waarin een vrouw genaamd Sandra werd beschreven als 'een Michelinmannetje'. Op 6 december 2012 ging Botham, die een blonde pruik en een bril droeg, naar een lezing van McDermid, onderdeel van haar promotietour voor de thriller Vanishing Point. Tijdens de signeersessie legde Botham de schrijfster een exemplaar van A Suitable Job for a Woman voor en vroeg haar die te signeren 'voor Michelin Man San'. 

McDermid zei: 'Ik heb dat gedaan, hoewel ik geen idee had waar die opdracht naar verwees. Daarop pakte de vrouw een boek dat leek op een jaarboek van Top of the Pops en opende dat op een pagina waarop een foto van Jimmy Savile (presentator, beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, red.) stond. Ze drong nogal aan, dus heb ik die ook maar gesigneerd.' Botham haalde vervolgens een pot inkt tevoorschijn en wierp dat naar McDermid. Zij kreeg de inkt in haar mond en op haar kleding.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: