18 juli 2013

Tweede biervat (nieuws, 2013)

DENISE MINA WINT OPNIEUW THEAKSTON'S THRILLERPRIJS

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft de Schotse schrijfster Denise Mina de Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year gewonnen. Werd vorig jaar haar negende boek 'The End of the Wasp Season' bekroond, vanavond werd 'Gods and Beasts' door de jury als beste gekwalificeerd.

Het boek, dat op 8 augustus bij uitgeverij Anthos in Nederlandse vertaling verschijnt onder de titel 'Goden en beesten', opent met een overval op een postkantoor in Glasgow in de week voor Kerstmis. Martin Pavel ligt op de vloer, zijn blik houdt die van een kind vast, terwijl boven hen gemaskerde overvallers met AK-47's en de grootvader van de jongen uittorenen. De oude man probeert de kalmte te bewaren door de overvallers te helpen geld in te laden. Dan opeens laat hij zich neerschieten, zonder een vin te verroeren, zonder protest, zonder zichzelf te verdedigen. Martin brengt het kind in veiligheid, om daarna spoorloos te verdwijnen. Rechercheur Alex Morrow wordt op de zaak gezet. Waarom bood de grootvader zijn hulp aan? Was het een genereuze daad van zelf opoffering, of deelden hij en zijn moordenaar een duister verleden? Politieke samenzweringen en de corrupte onderwereld van Glasgow komen in deze thriller samen. 

Denise Mina moest opnemen tegen Mark Billingham ('Rush of Blood'), Chris Ewan ('Safe House'), Peter May ('The Lewis Man'), Stuart Neville ('Stolen Souls') en Stav Sherez ('A Dark Redemption'). De winnares ontving een cheque van drieduizend Britse ponden en een handgemaakt biervat met inscriptie, beschikbaar gesteld door brouwer Theakstons Old Peculier.

De bekendmaking van de winnaar werd vanavond gedaan in Harrogate, West Yorkshire, tijdens de opening van de Theakston's Old Peculier Crime Writing Festival. Eerder op de avond werd barones Ruth Rendell geĆ«erd met de Outstanding Contribution to Crime Fiction Award. 

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Dat kan in UK : barones worden met schrijven...