17 juli 2013

Vochtig en koud (nieuws, 2013)

OOK IJSLAND KRIJGT Z'N EIGEN THRILLERFESTIVAL

Thrillerliefhebbers in IJsland kunnen zich verheugd in de wanten wrijven. Er staat namelijk een thrillerfestival op stapel. Het heet Iceland Noir en speelt zich af in de hoofdstad Reykjavik. Dat heeft auteur Quentin Bates aan website Crime Time laten weten. Bates is een Britse journalist en schrijver die twintig jaar in IJsland heeft gewoond.

Het idee voor een meerdaags thrillerevenement ontstond toen Bates met de IJslandse auteurs Yrsa Sigurðardóttir en Ragnar Jónasson een bezoek bracht aan het CrimeFest in het Engelse Bristol. De drie waren ervan overtuigd dat iets dergelijks ook in IJsland mogelijk moest zijn. 

Data en locatie werden vervolgens snel vastgesteld. Volgens de website icelandnoir.com is het hoogtepunt van het festijn op zaterdag 23 november. In The Nordic House in het centrum van Reykjavik maken auteurs als Ann Cleeves, John Curran, Jørn Lier Horst, Michael Ridpath en Susan Moody hun opwachting. Maar ook IJslandse schrijvers als Helgi Ingólfsson, Jón Atli Jónasson, Sigurjón Pálsson, Sólveig Pálsdóttir en Stefán Mániingólfsson zijn van de partij. Op deze dag zijn er paneldiscussies en lezingen. Op donderdag 21 november kunnen geïnteresseerden al een lezing van Ann Cleeves bijwonen en een dag later tijdens een excursie op jacht gaan naar het noorderlicht. 

Volgens Bates is het de bedoeling om het bescheiden ogende festival 'vriendelijk en informeel' te houden. ,,Het is onmogelijk om nu te voorspellen waar het op uit zal draaien. Rond die tijd is het al heel vroeg donker. Wellicht vochtig en koud, maar het is ook heel goed mogelijk dat we een heldere hemel hebben met  het noorderlicht op de achtergrond. In ieder geval zal de winter voor een groot deel de sfeer bepalen.''

(Bron: CrimeTime)

Geen opmerkingen: