08 juli 2013

Wordt verwacht 349 (nieuws, 2013)

TUROW SCHRIJFT 'ROMAN' VOL MOORD, SEKS EN VERRAAD

Drie maanden geleden schreef de Amerikaanse bestsellerauteur Scott Turow een opiniestuk voor The New York Times. Onder de titel 'The Slow Death of the American Author' veegde de schrijvende advocaat de vloer aan met een besluit van het Hooggerechtshof om de import van buitenlandse uitgaven van Amerikaanse boeken toe te staan. Die edities zijn vaker goedkoper dan boeken die zijn gedrukt door Amerikaanse uitgevers. De bepaling legt een van de inkomstenbronnen van schrijvers droog, betoogde Turow. Auteurs krijgen geen royalty's van deze import-edities.

 Voor de fans van Turow is het goed om te weten, dat de auteur nog ver verwijderd is van een 'slow death'. Sterker nog, in november 2013 verschijnt een nieuw boek van zijn hand bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, getiteld Identiek. De uitgever noemt het boek een roman, hetgeen een tikkeltje eigenaardig is als je wat meer te weten komt over de inhoud.

En die luidt als volgt: 'Identiek' is het verhaal van de tweeling Cass en Paul Giannis. De laatste is kandidaat voor het burgemeesterschap van Kindle County. Cass komt net uit de gevangenis, nadat hij een straf van vijfentwintig jaar heeft uitgezeten voor de moord op zijn toenmalige vriendin Athena Kronon. Als Evon Miller, ex-FBI-agent en hoofd beveiliging van het Kronon-familiebedrijf met privédetective Tim Brodi de dood van Athena nogmaals onderzoek, raakt hij verstrikt in een web van moord, seks en verraad.

Scott Turow (1949) is de auteur van acht bestsellers, waaronder 'De aanklager' (1987), 'Het bewijs' (1990) en 'Onschuldig' (2010). Zijn boeken zijn in meer dan 25 talen vertaald en er zijn meer dan dertig miljoen exemplaren van verkocht. Behalve aan The New York Times levert Turow ook regelmatig stukken en essays aan The Washington Post, Vanity Fair, The New Yorker en Playboy. Turow is tevens voorzitter van de Authors Guild.

Andere nieuwe titels:

Stephen King - 'Over leven en schrijven' (oktober 2013). Nieuwe editie van het boek uit 2000 waarin King zijn licht laat schijnen over het belangrijkste wapen van een schrijer: de vlijmscherpe pen die een auteur altijd in de aanslag moet hebben.
Jonathan Holt - 'Het labyrint van Venetië' (oktober 2013). Debuut van Britse 'creative director'. Venetië 2013. Vanuit het Canal Grande spoelt een dode, als priester verklede vrouw aan op de trappen van de Santa Maria. Het is de eerste moordzaak voor Katerina Tapo, die net in dienst is getreden bij de Carabinieri. Ze gaat achter de summiere aanwijzingen aan en komt via het Venetiaans doolhof van achterafstraatjes terecht in een verlaten gesticht op het eiland Poveglia.
Preston & Child -'Wit vuur' (februari 2014). In lang vervlogen tijden is een groep mijnwerkers op gruwelijk wijze om het leven gekomen. Tegenwoordig is het dop een exclusief skioord en moet de historische begraafplaats  geruimd worden om plaats te maken voor projectontwikkelaars. Corrie Swanson gaat erheen om de overblijfselen van  mijnwerkers te onderzoeken.
Robert Ludlum & Kyle Mills - 'Het Utopia Experiment' (oktober 2013). Dresner Industries presenteert een revolutionair nieuw product: de Merge. Een technologische uitbreiding van de waarneming die direct gekoppeld is aan de menselijke hersenen. Aan kolonel Jon Smith wordt gevraagd het militaire potentieel te bepalen van het apparaat. Hij ontdekt dat de Merge een nieuwe manier van oorlog voeren mogelijk maakt. Een uitvinding die niet in handen van Amerika's vijanden mag komen.
Lex Passchier - 'Moordvrouw. Witte leugens' (januari 2014). Thriller met de hoofdpersonen uit de tv-serie Moordvrouw. Als er een vermoorde student wordt gevonden, ontdekt de recherche dat hij vlak voor zijn dood een waarschuwing kreeg van een Zweedse vrouw. Als de rechercheurs contact opnemen met hun Scandinavische collega's, horen ze dat háár lichaam is aangetroffen op een van de schiereilanden van Stockholm. Rechercheur Fenna Kremer reist af naar het hoge noorden om samen met haar Zweedse collega Tobias Richter de dubbele moord te onderzoeken.
Stephen Lloyd Jones - 'Het Boek Jakab' (november 2013). Een jonge vrouw rijdt hard door de donkere nacht. Haar man ligt hevig bloedend naast haar. Hun dochter ligt te slapen op de achterbank. En iets verschrikkelijks achtervolgt ze. Iets wat al generaties lang jacht maakt op hun familie. Een schaduw. Een moordenaar. Stephen Lloyd Jones is directeur van een groot Londens mediabedrijf. 'Het Boek Jakab' is zijn debuut.
Els Kerkhoven - 'Het Groene Strand' (februari 2014). Voordat Isa naar het buitenland vertrekt, gaat ze met haar zusje Daan nog een keer terug naar Terschelling, het vakantie-eiland van hun jeugd. Op het laatste moment besluiten ze hun beste vriendin Sylvie ook mee te nemen. De 'trip down memory lane' slaat om in een nachtmerrie als Sylvie spoorloos verdwijnt.
William Shaw - 'Lied van een dode' (januari 2014). Londen, oktober 1968. In een steegje achter de Abbey Road Studios wordt een jonge vrouw gevonden, naakt en gewurgd. De buren beweren dat er racistische motieven in het spel zijn, mogelijke getuigen zwijgen. Een zaak voor rechercheur Cathal Breen, de verschoppeling van het politiebureau en zijn collega Helen Tozer, een onhandige kletskous, een plattelandsmeisje. William Shaw schrijft over populaire cultuur voor onder meer The Observer en The New York Times. 'Lied van een dode' is zijn debuut.

Geen opmerkingen: