01 juli 2013

Legendarisch (nieuws, 2013)

'THE THIRD MAN' WORDT WEENSE MUSICAL

De thriller 'The Third Man' van Graham Greene wordt bewerkt tot musical. De show gaat begin 2016 in Wenen in première, zo heeft de Oostenrijkse musicalproducent Vereinigte Bühnen Austria Wien (VBW) bekendgemaakt.

De zwart-wit film van Carol Reed uit 1949 werd een klassieker en een Oscarwinnaar. Graham Greene schreef eerst de gelijknamige novelle en pas daarna het scenario voor de film. De novelle verscheen een jaar nadat de film uitkwam.

Het verhaal is gesitueerd in Wenen, kort na de Tweede Wereldoorlog. De Oostenrijkse hoofdstad wordt bezet door de Amerikanen, Britten, Fransen en Russen. De stad is een ruïne, maar het wereldberoemde symbool van de stad, het Reuzenrad, draait opnieuw. De niet zo snuggere maar volhardende westernschrijver Holly Martins komt naar Wenen om er zijn oude vriend Harry Lime te ontmoeten. Maar die is verongelukt, hoort Martins van de conciërge. Hij vindt het verhaal nogal ongeloofwaardig en denkt dat Harry vermoord is. Maar is Harry wel dood? En hoe zwart is de zwarte markt van het bezette Wenen?

De film, een romantische thriller, soms met humor maar vol cynische personages, werd een groot succes. Lof ging naar de regie van Reed en het acteurstalent van Orson Welles. Ook onsterfelijk is het ‘Harry Lime Theme’ en de legendarische citermuziek van Anton Karas die synoniem werd van de prent. Karas zou later voor het Britse vorstenpaar en zelfs voor de paus gaan spelen. Hij kocht met de opbrengst een bar in Wenen die hij ‘The Third Man’ noemde.

Harry Lime Theme:
(Bron: Knack.be)

Geen opmerkingen: