26 juli 2013

Zonder oordeel (nieuws, 2013)

DIJKZEUL GRAAFT ZICH AUTOBIO

Goed nieuws voor liefhebbers van haar werk: er komt weer een nieuw boek van Lieneke Dijkzeul aan. Maar ditmaal is het geen literaire thriller of een kinderboek. Nee, in september 2013 verschijnt bij uitgeverij Anthos haar eerste literaire roman met de fraaie titel 'Achterstallig geluk'.

Volgens de uitgeverij is 'Achterstallig geluk' een deels autobiografische roman, waarin Dijkzeul (1950) het leven van een kind in de jaren vijftig beschrijft. ,,Een kind dat er niet had mogen zijn, maar desondanks vastberaden is te bewijzen dat het bestaansrecht
heeft.''

Over 'Achterstallig geluk': Een niet bij name genoemde dochter bezoekt voor de laatste maal het huis van haar moeder. Om afscheid te nemen, maar ook in de hoop om in het reine te komen met het verleden. Het lijkt een hopeloze missie: bitterheid en verdriet overheersen.

Het beeld kantelt wanneer ze haar moeders schoenen vindt, vele jaren zorgvuldig bewaard. Zwartfluwelen, hooggehakte avondschoenen, symbool van een gedroomd leven. Belangrijker nog is de vondst van het verloren gewaande 'jaarboek' dat zijzelf als heel jong meisje bijhield. Waar de volwassen dochter alleen kan omzien in wrok, blijkt het kind mild en zonder oordeel te zijn geweest.

Lieneke Dijkzeul schrijft naast thrillers en kinderboeken ook scenario's. 'De stille zonde', de eerste thriller met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol, werd genomineerd voor de Diamanten Kogel; de tweede, 'Koude lente', in 2008 voor de Gouden Strop. Daarna volgden 'De geur van regen' (genomineerd voor beide prijzen) en 'Verloren zoon' en 'Wat overblijft'. Een aantal van Dijkzeuls thrillers verscheen ook in Duitsland.

Geen opmerkingen: