15 juli 2013

Nieuwe competitie (nieuws, 2013)

VIJFDUIZEND POND VOOR NIEUW THRILLERTALENT

Scène uit de film 'Headhunters', naar het boek van Jo Nesbø
De Britse uitgeverij Harvill Secker en de krant The Telegraph hebben afgelopen weekend het startschot gelost voor een nieuwe competitie waarin naar de beste thrillerdebutant wordt gezocht. Het winnende manuscript wordt uitgegeven door Harvill Secker, die ook de thrillers van onder anderen Jo Nesbø, Henning Mankell, Fred Vargas en Arne Dahl op de Britse markt brengt. De winnaar krijgt een voorschot van 5000 Britse ponden (omgerekend meer dan 5775 euro), dat niet hoeft worden terugbetaald bij tegenvallende verkoop.

Om beginnende thrillerauteurs een beetje op weg te helpen, publiceert The Telegraph wekelijks een masterclass van een thrillerauteur, die vergezeld gaat van een video-interview. De aftrap werd hiervoor gegeven door de Noorse schrijver Jo Nesbø. Later zal zijn collega Susan Hill ingaan op het creëren van personages, belicht Alice LaPlante het fenomeen spanning en doceert Stuart Neville over de volmaakte plot.

Deelnemers dienen de eerste vijfduizend woorden van hun thriller in te zenden, daarnaast moet nog een twee pagina's tellende synopsis van de verhaallijn worden overlegd. Het boek hoeft nog niet af te zijn om te kunnen deelnemen, maar er moet wel een gedetailleerd schema beschikbaar zijn. Verder moet het boek een internationaal element hebben. Dat mogen de auteurs helemaal zelf inkleuren: er kunnen wapens worden ingevoerd vanuit een ander land, een karakter met een niet-Britse afkomst, het boek kan zelfs compleet buiten het Verenigd Koninkrijk zich afspelen.

Thrillerauteurs in spe hebben tot 30 november 2013 de tijd om hun manuscript (in het Engels uiteraard) op te sturen. Aan deelname is wel vijf pond aan administratiekosten verschuldigd. De competitie is alleen voor die schrijvers die nog niet eerder hebben gepubliceerd en nog niet worden vertegenwoordigd door een literair agent(schap). Ook van buiten het Verenigd Koninkrijk mogen would be-thrillerschrijvers meedoen. Voor meer informatie: zie www.telegraph.co.uk/crimecomp

(Bron: Crime Time)

Geen opmerkingen: