15 juli 2013

Dolken (nieuws, 2013)

BELINDA BAUER WINT DAGGER IN THE LIBRARY AWARD

De Britse schrijfster Belinda Bauer (1962), bekend van onder andere haar thrillerdebuut 'Rusteloos land', heeft vandaag de Dagger in the Library Award gewonnen. De prijs, een initiatief van de Crime Writers' Association, bestaat uit een cheque van 1500 Britse ponden (ruim 1600 euro).

De Dagger in the Library Award is een literaire onderscheiding waarvan de nominaties worden bepaald door lezers, bibliotheekgebruikers en -medewerkers in Groot-Brittannië. Met de prijs wordt het gehele oeuvre van de winnende auteur geëerd. Deelnemende auteurs moeten ten minste drie boeken hebben gepubliceerd. Steve Mosby won in 2012 de award. Eerdere winnaars zijn onder anderen Mo Hayder en Stuart MacBride. Bauer, die in 2010 de CWA Gold Dagger Award voor haar debuut won, stond in 2012 op de shortlist voor de Dagger in the Library Award.

Naast de prijs voor Bauer werden vandaag nog meer Dagger Awards uitgereikt tijdens de bijeenkomst in Kings Place in Londen. Zo kreeg Andrew Taylor de CWA Ellis Peters Historical Dagger voor zijn historische misdaadroman 'The Scent of Death'. 'Come Away with Me' van Stella Duffy, een verhaal over een vakantie in Venetië die uitmondt in een kat-en-muisspel, werd bekroond met de CWA Short Story Dagger. Paul French schreef 'Midnight in Peking', over de vergeten moord in 1937 op de geadopteerde dochter van de Britse consul in de Chinese hoofdstad, en won daarmee de CWA Dagger for non-fiction en een cheque van 1000 pond.

Lee Child (l) en Frederick Forsyth
Opmerkelijk was dat de jury twee winnaars koos voor de categorie International Dagger. De Franse oud-literatuurdocent Pierre Lemaître kreeg er een voor zijn thriller 'Alex', over de ontvoering van het meisje Alex Prévost. Zij werd op klaarlichte dag in Parijs in een witte vrachtwagen gestopt. De politie heeft geen enkel spoor: geen enkele aanwijzing, geen verdachte, niets.

Lemaîtres landgenote Fred Vargas werd eveneens bekroond met de International Dagger. Haar winnende boek, 'The Ghost Riders of Ordebec' (dat in Nederland verschijnt als 'Het woeste leger'), gaat over een vrouw die zich meldt bij commissaris Adamsberg met de mededeling dat haar dochter visioenen heeft over een Woest Leger dat in hun dorp in Normandië misdadigers afstraft.

Lee Child kreeg vanavond uit handen van Frederick Forsyth de Diamond Dagger, voor zijn 'uitzonderlijke' bijdrage aan de misdaadliteratuur. 

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

'Verdiende loon' is ook geweldig !