02 juli 2013

Plaat van de maand (39)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Alan Glynn, Hanna Jameson, Tomas Ross, John Grisham, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3300 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de negenendertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over de auteurs achter de Widétet-reeks.


WILDE ACHTERVOLGINGEN EN DOLLE AUTORITTEN

(Door Wim van Eyle)


In 1954 begon de Amsterdamse uitgeverij A.J.G. Strengholt met het uitgeven van de Widétet-reeks, 'een serie spannende detective-stories' in een sterke gebonden band met stofomslag. Het bijzondere van de reeks was dat de auteurs voor het merendeel volkomen onbekend waren en dat ook zouden blijven. De enige uitzondering kan gemaakt worden voor Ted O'Sickens die in 1942 al bij Strengholt verscheen en nu twee bijdragen aan deze jaren 50-serie zou leveren. Verder waren er wat vertalingen van onbekende Amerikanen (Arthur Somers Roche en S.S. van Dine). De onbekende Nederlanders waren Jan Domans, Lennart van Vlaardingen en Anthony Wethly (pseudoniem van de vertaler B.J. Eenhoorn). 


Jan Domans
1954 - Er speelt nog een derde mee (omslag Frans Mettes)

Jan Domans verstond uitmuntend de kunst een logisch opgebouwde, boeiende politieroman te schrijven zonder onmogelijkheden en ontoevallige toevalligheden. En zonder een supergeniale particuliere detective maar met een doodgewone degelijke vakman van onze bloedeigen Nederlandse politie, die niet veel moorden onopgelost laat, zelfs al moet ze daarvoor haar gegevens uit Hollywood en Londen halen.

Lennart van Vlaardingen 
1954 - Het mysterie van Marck en Bismarck (omslag Frans Mettes)

De van een verrassend talent blijk gevende jonge auteur bewijst met dit debuut dat hij behoort tot de detectiveschrijvers van formaat, die zich kan meten met die schrijvers in binnen- en buitenland, die op dit gebied reeds hun sporen hebben verdiend. De meeslepende stijl en de vaak droge humor, waarover de auteur beschikt, zullen de lezer met spanning doen uitzien naar een volgend avontuur van de jonge, voortvarende en populaire Nederlandse speurdersfiguur, hoofdinspecteur A.L.J. Quint. (door sommigen werd aangenomen dat Quint de werkelijke naam van Van Vlaardingen was, maar het blijft een raadsel). 
Lennart van Vlaardingen 
1954 - De geprolongeerde bruid 

Wilde achtervolgingen en dolle autoritten, knallende vuurwapens, gekidnapte politiemannen, verdovende middelen en een mysterieus 'rusthuis' op een eilandje midden in de bekoorlijke plassen, geven ons een duidelijk beeld van de gangstermethoden die ons anders zo onverstoorbaar Hollands gemoed met verbazing vervullen over zoveel kwaad in een misdadigersziel. Werkelijk, de liefhebber van spannende ontspanningsromans zullen genieten van deze uitstekende Hollandse detective.

Anthony Wethly (B.J. Eenhoorn
1955 - Ik ... zei de moordenaar

Van de eerste bladzijde tot de verrassende ontknoping weet deze speurdersroman - die de zonden van de wereldstad niet verborgen houdt - door zijn vaak beklemmende sfeer en rake beschrijvingen van personen en situaties te boeien, en ademloos zal de lezer deze 'thriller' van Anthony Wethly achter elkaar uitlezen. 
(Bron: Wim van Eyle, Strengholt covers)

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Mooi overzicht ! Ik ga ze proberen te vinden, ergens.