28 juli 2013

Globetrotter (nieuws, 2013)

THRILLERSCHRIJVER LEIGHTON GAGE OVERLEDEN

Thrillerauteur Leighton Gage is zaterdag 27 juli overleden. Zijn familie maakte zijn overlijden op zijn Facebookpagina bekend. Zijn dochter Melina Gage Ratcliffe schreef: ,,Diep geschokt maken mijn moeder, zussen en ik het overlijden bekend van onze vader Leighton Gage.'' Melina bedankte vrienden en familie voor de steun die het gezin heeft ontvangen. 

Echtgenote Eida Gage liet weten: ,,Vrienden, het licht van mijn leven is afgelopen nacht gedoofd. 'Leight' is in zijn slaap heengegaan naar de eeuwigheid. Moeten wij huilen omdat hij gestorven is of glimlachen dat hij heeft geleefd?''

Leighton Gage (1942) heeft een zestal thrillers in de serie rond de Braziliaanse federale hoofdinspecteur Mario Silva geschreven, waarvan er vijf in het Nederlands (bij uitgeverij Karakter) zijn verschenen. Zijn held werd ook wel 'de Wallander van Zuid-Amerika' genoemd. Gage heeft ruim twintig jaar gewoond in Santana de Parnaíba, een plaats vlak bij Sao Paulo en was geheel ondergedompeld in de Braziliaanse cultuur. 

Voor hij zijn literaire carrière begon was Gage directeur van een vooraanstaand reclamebureau. Hij won meer dan 120 prijzen in de advertentiewereld. Hij was onder meer lid van de jury van het Lions Festival in Cannes. Gage was co-auteur van het non-fictieboek 'O Filme Publicitário', een boek in het Portugees dat een bestseller werd in Brazilië, Portugal en Portugeessprekende landen in Afrika.  

Gage werd geboren in de Verenigde Staten, maar bleek niet erg honkvast. Hij heeft gewoond in Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Australië en Brazilië. Hij sprak Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans en Portugees. Hij bezocht Spanje tijdens het regime van Franco, Portugal onder Salazar, Zuid-Afrika tijdens de apartheid, Chili onder Pinochet, Argentinië in de tijd van de junta, Praag, Oost-Duitsland en Joegoslavië in de dagen dat de Sovjet-Unie het nog voor het zeggen. En in Brazilië vestigde hij zich tijdens het militaire regime.

Zijn boeken zijn in een aantal talen vertaald. Zijn thrillerdebuut ging over de moord op een bisschop.

(Bron: o.a. MurderisEverywhere)

Geen opmerkingen: