01 juli 2013

Alan Glynn - Bloedland (2013)

VENIJNIGE THRILLER OVER BEDRIJFSPOLITIEK GEKONKEL


Na respectievelijk 'Roofbouw' en 'Winterland', is 'Bloedland' het derde boek van de Ierse auteur Alan Glynn. Hiermee won hij in 2011 de Irish Crime Fiction Award. Het zal vast niet de laatste keer zijn dat Glynn in de prijzen valt, want hij heeft een bijzonder talent om sensationele thrillers te schrijven, waarbij begin- en eindpunt van de spanningsboog samenvallen met de eerste en de laatste pagina.

Jimmy Gilroy is een jonge journalist die door de crisis zijn baan is verloren. Er moet brood op de plank komen, dus wordt de lat wat lager gelegd. Hij sluit een deal om snel een boek in elkaar te flansen over Susie Monaghan, een celebrity die bij een helikopterongeluk om het leven is gekomen. Gilroy komt er al snel achter dat niet iedereen even blij is met deze opdracht. Hij wordt een andere richting in geduwd, maar stuit dan op een aantal onfrisse zaken waarbij hooggeplaatste personen betrokken zijn. Met de blik op oneindig graaft Gilroy steeds dieper, komt hij steeds meer vuiligheid tegen en loopt zijn leven zelfs gevaar.

Dit is zo’n boek waarbij je eigenlijk zo weinig mogelijk van de plot moet afweten. Gewoon beginnen met lezen en je laten meevoeren in een hogesnelheidslijn waar de Fyra alleen maar van kan dromen. 'Bloedland' is een heerlijke thriller die bedrijfspolitiek gekonkel op een venijnige wijze aan de kaak stelt. Met weinig woorden produceert Alan Glynn vlijmscherpe dialogen en een nogal satirische kijk op het moderne bedrijfsleven. Eersteklas entertainment!

Alan Glynn - Bloedland. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Karakter, 300 pag.

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik had hier nog niet eerder over gehoord. Dank je !