15 juli 2013

Clive Cussler - De saboteur (2012); De Stille Zee (2012)

SYMPATHIEKE DOORZETTER

(Door Arno Ruitenbeek)

De tweede aflevering van Clive Cusslers vierde reeks – de avonturen van priv├ędetective Isaac Bell begin 20e eeuw - is onderhoudend.  De auteur is voor zijn doen sober met de overtreffende trap (van rijkdom, doortraptheid, intelligentie, charme, voorkomen). 

Held Bell groeit uit tot een sympathieke doorzetter, die in opdracht van de eigenaar van een spoorwegmaatschappij er achter moet komen wie de onderneming kapot dreigt te maken. En waarom deze boef, natuurlijk de Saboteur genoemd, treinen laat ontsporen waardoor vele onschuldige personeelsleden en reizigers de dood vinden. 

Cussler maakt het zijn vele fans niet moeilijk; al snel wordt de identiteit van de slechterik duidelijk. Maar de wijze waarop hij te werk is gegaan, is knap bedacht. Zodat je tot het eind blijft puzzelen waarom die proloog zich afspeelt in 1934 in Garmisch-Partenkirchen.

Clive Cussler en Justin Scott - De saboteur. Vertaling: Pieter Kramer. Uitgeverij The House of Books, 431 pag.HOOP GEDOE

(Door Arno Ruitenbeek)

Weer een typische Cussler, meer in het bijzonder een ‘echt’ Dossier Oregon. Dat gaat ongeveer zo: ‘het penthouse op een torenflat in Dubai was zo somptueus als een vijfsterrenhotel’. Het moet van nog dikker hout zaagt men planken, anders is het blijkbaar niet goed. 

Superman Juan Cabrillo neemt het bijna in zijn eentje op tegen een Argentijnse overmacht om een plutoniumcel uit de jungle in dat Zuid-Amerikaanse land zeker te stellen. Hij kan nauwelijks een douche nemen, of heeft een marsorder richting Antarctica te pakken. Daar is een wetenschappelijke groep gedecimeerd. 

En passant heeft de stoere Cabrillo een verloren gewaand Amerikaans luchtschip teruggevonden en worden we afgeleid door de zoektocht naar een schat op een eilandje in de staat Washington. Hoop gedoe, weinig wijzer geworden.


Clive Cussler en Jack Du Brul - De Stille Zee. Vertaling: Theo Horsten. Uitgeverij The House of Books, 351 pag.

Geen opmerkingen: