23 juli 2013

Epische roman (nieuws, 2013)

POLITIEKE THRILLER OP LONGLIST MAN BOOKER PRIZE

De politieke thriller 'The Kills' van Richard House staat op de longlist van de prestigieuze Man Booker Prize, die vandaag is gepresenteerd. House moet het opnemen tegen twaalf collega-auteurs onder wie Jim Crace en Colm Tóibin.

Het duizend pagina's tellende boek van de op Cyprus geboren House wordt door The Guardian een van de meest intrigerende inzendingen genoemd. Volgens juryvoorzitter Robert Macfarlane kan de roman worden omschreven als een politieke thriller, maar 'The Kills' is 'meer dan dat'. Strikt genomen betreft het hier vier boeken in een roman en wordt door uitgever Pan Macmillan bestempeld als 'een epische roman over misdaad en samenzwering'. Het begint met een man op de vlucht en eindigt met een verkoold lichaam.

'The Kills' omvat de boeken 'Sutler', 'The Massive', 'The Kill' en 'The Hit'. In 'Sutler' kampt Stephen Lawrence Sutler met drie problemen: hij is 53 miljoen dollar kwijtgeraakt, hij is op de vlucht geslagen én hij is Stephen Lawrence Sutler niet. In 'The Massive' heeft Rem Gunnersen dringend geld nodig en zijn vrouw een vakantie. Met zeven andere mannen vindt hij werk: ze moeten een nieuwe stad bouwen in Irak. Maar de klus zullen ze niet overleven.

De heren Wolf en Rabbit reizen in 'The Kill' naar Napels. Daar ontvoeren ze een Amerikaanse student en doden hem. Vervolgens beginnen ze weer opnieuw. In 'The Hit' wordt een man in de woestijn gevonden, onherkenbaar verbrand. Thomas Berens denkt dat dit de man is op wie hij jacht heeft gemaakt: 'de laatste overlevende'. House die ook beeldend kunstenaar is, heeft voor de digitale versie audio- en filmmateriaal vervaardigd. 

De jury maakt in september de shortlist bekend. De uitreiking van de prijs is op 15 oktober. De winnaar krijgt een cheque van vijftigduizend Britse ponden (ruim 58.000 euro). 


2 opmerkingen:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Geweldig ! Heb je een idee of dit boek vertaald gaat worden in het Nederlands?

Peter Kuijt zei

Zodra ik iets weet, zal ik het melden.