02 mei 2013

Plaat van de maand (37)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Stephen King, Ian Rankin, Dan Brown, Loes den Hollander, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn rijke collectie aanschouwend richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de zevenendertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Tsjang Wei Foe.

DE CHINEES VAN BOVEN DE MOERDIJK

(Door Wim van Eyle)

Tsjang Wei Foe was het pseudoniem van de man die de meeste misdaad- en semi-misdaadromans in Nederland schreef: De Rotterdammer Herman Nicolaas van der Voort, geboren op 15 november 1900 en overleden op 2 mei 1982. 'De Chinees van boven de Moerdijk' werd hij gekscherend genoemd wanneer hij de naam Tsjang Wei Foe gebruikte. Een andere bijnaam was 'De Keizer van de buurtbibliotheek'.

Herman Nicolaas van der Voort had tientallen aliassen

Al op 19-jarige leeftijd produceerde hij zijn eerste boekjes. Het begon pas storm te lopen in 1939. Onder de naam Edward Multon introduceerde van der Voort onder meer De Helsche Patrouille over een niet te verslaan trio uit het vreemdelingenlegioen. De Multons gingen in de jaren veertig tot en met zeventig van de vorige eeuw met duizenden over de toonbank. In iedere wijkbibliotheek waren wel een of meerdere 'Multons' te vinden: spannende verhalen geschreven in een krakkemikkige stijl die bol stond van de puntjes en de uitroeptekens....! 

Van der Voort schreef snel, soms wel eens een roman per week ('Sneller dan Vestdijk', zei hij zelf wel eens). Hij werkte eerst met uitgeverij De Stuw, maar vanaf het moment dat uitgeverij Van Kersen zijn boeken ging uitgeven was het eind zoek. Van Kersen las de manuscripten nooit, voorzag via een goedkope tekenaar de covers van een spannende stofomslag en klaar was Kees. 

De onder Tsjang Wei Foe verschenen boeken kwamen overigens uit bij N.V. Internationale romanuitgaven Groningen en bij World Pocket Books. In zijn boeken stonden af en toe Engelse subtitels, alsof het hier vertalingen van Amerikaanse pockets betrof, de naam Multon wees ook al in die richting. 



De auteur had een vaste formule. Bijna elk boek telde 190 pagina's, oftewel zo'n  70.000 woorden. In totaal verschenen 185 romans onder het pseudoniem Edward Multon, 89 verschenen er in herdruk met een andere cover en dan waren er ook nog de pulpblaadjes. 

Van der Voort schreef detectives, politieromans, avonturenromans, verhalen uit de kosmos, de FBI in New York, oorlogsboeken, boeken over piraten en licht erotische romans (zoals o.a. onder de naam Tsjang Wei Foe). 



Ik kon 31 pseudoniemen achterhalen die van der Voort gebruikte: Edward Multon, Jules Moran (in Frankrijk spelend, 49 stuks), Maurice Granville (erotisch, 26 stuks), Hamad Al-Salim, Gunther Braun, Francis Brooks, John Brooks, Norman Campbell, Edgar Cooper, Erni Davis, Jean-Louis Doré, Luc Dumal, Captain Gordon Flynt, John Alden Gilbert, Stanley S. Jones, Ozaki Kamakura, Peter Kasnow, Werner Klaus, Hans Klinger, Esther Mardó, Ramon Mendoza, George Miller, Lina Monelli, Jefferson Moore, Peter O' Brien, Peter Robbins, Michael de Rojas, Jean Roussel, Donald Russell, Jack White, Adolf Wilmer, Tsjang Wei Foe en zelfs een paar onder zijn eigen naam. Ik telde 373 boeken: wat je noemt een veelschrijver. 




De Tsjang Wei Foe titels volgen hieronder: 

1958 - Erotiek en macht in het nieuwe China (uitg. Graauw) 
1959 - Macht en erotiek in Shanghai (uitg. Graauw) 
1960 -  De eeuwige muur (World Pocket Books) 
1960 - Koning David (World Pocket Books)

de overigen allemaal Internationale Romanuitgave Groningen: 

1960 - Aan Tsjin-Lin toegestaan (2 versies)
1960 - Voor Yvonne verboden (2 versies) 
1960 - Door de mandarijn gevorderd 
1960 - Trooster van eenzame vrouwen (1e druk) 
1961 - Trooster van eenzame vrouwen (aangepaste 2e druk) 
1961 - De sloppen van Shanghai (2 versies) 
1962 - De tempel der ontucht (2 versies) 
1962 - Een bruid van Venus 
           Minnares zonder genade 
           De maagd en de weegschaal 
           Naakte waarheden en vrouwen 
           Droomvrouwen op zicht 
           Het deugdzame meisje van plezier 
           Minnares op bevel 
           Minnares met visioenen 
           Lin Chang de wreker 
           Het labyrint der duizend vrouwen 
           De maagd en het monster 
           Chu Hua als bruid op zicht 
           Bankgeheim en liefdesnacht 
           Een magere boef en zeven maagden 
           Kersebloesem bijgenaamd zoete ondeugd 
           Witte Roos kiest een beroep 
           De jacht op zoete papaver 

Denk niet dat de boeken alleen over erotiek handelen. Er werd daarnaast ook nog flink wat gespeurd, afgeknokt en gemoord...!!

(Bron: Wim van Eyle, Karel Siebers)

1 opmerking:

Coppens zei

Goedemorgen,

Toen ik een jaar of veertien was en woonde in Den Helder was er in de 2e Vroonstraat een boekhandeltje dat spannende boekjes, strips en allerlei tijdschriften. Ik trof er toen onder andere de boeken van Tsjang Wei Foe en Edward Multon aan.
Ik vond er ook het tijdschrift Club Magazine aan, met daarin spannende verhalen, opgedist in drie kolommen. Ik ging dat tijdschrift driftig verzamelen. Ik kwam er verhalen in tegen als De dodende straal! Ik kom hierop omdat ik dit tijdschrift nergens kan vinden op internet, ook niet na lange speurtochten.
Is er iemand bij De Spanningsboog die meer weet over Club Magazine? Ik zou dat zeer op prijs stellen. Ik heb inmiddels de rijpe leeftijd van 73 jaar bereikt, dit om de gedachten te bepalen."

Een goede dag toegewenst!

George Coppens
Amsterdam