31 januari 2017

Boycot (nieuws, 2017)

LINWOOD BARCLAY SCHRAPT REIZEN NAAR VS

De Canadese bestsellerauteur Linwood Barclay heeft aangekondigd niet meer naar de Verenigde Staten te zullen reizen. Dit in verband met het door president Trump afgekondigde tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit islamitische landen. Barclay liet dat vandaag weten op Twitter.

Barclay maakte bekend niet naar de VS te gaan voor boekgerelateerde evenementen. De auteur overweegt pas weer zijn buurland te bezoeken als het inreisverbod is ingetrokken. Op zijn website stonden overigens geen trips naar de VS aangekondigd. Barclay werd in 1955 in Darien, in de Amerikaanse staat Connecticut, geboren. Toen hij vier jaar oud was verhuisde hij naar Toronto in Canada, waar Barclays vader werk had gevonden.

Donald Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Voor vluchtelingen geldt zelfs een algeheel verbod van 120 dagen.

Met het besluit wil de nieuwe president naar eigen zeggen voorkomen dat radicale moslims de VS binnenkomen. Maar de keuze van deze zeven landen lijkt arbitrair. Geen enkele terrorist die in de afgelopen decennia toesloeg in de VS, komt uit een van de zeven door Trump aangemerkte landen.

Linwood Barclay is een uitgesproken tegenstander van Trump, die hij President Clusterfuck noemt. Op de dag van diens inauguratie twitterde hij spottend: 'Het is oneerlijk om het kabinet van Trump niet divers te noemen. Het bestaat namelijk uit miljardairs en... multimiljardairs.'

Collega-auteur Stephen King moet ook niets van de nieuwe president hebben. Twee dagen geleden twitterde hij: 'Stel je een vandaal voor die suiker strooit in de tank van een dure en goed onderhouden auto. Trump is de vandaal, de VS de auto.'  Schrijfster Elizabeth George is eveneens een fel tegenstander van de nieuwe president, zo laat zij in haar vele tweets blijken. Op 29 januari verwoordde ze het zo: 'Ik schaam me diep voor wat er gebeurt in mijn land. Presidentiële decreten = tirannie. Op deze manier begint het.'

Geen opmerkingen: