21 maart 2012

Wordt verwacht 282 (nieuws, 2012)

DE GESTENIGDE VROUW

De nieuwe King of Crime. Dat zegt de Noorse online krant Nettavisen over Thomas Enger, auteur van een serie thrillers die in zijn geboorteland al lovend zijn ontvangen. Enger blikt ernstig genoeg in de camera om die bijnaam waar te maken. En zeker als we de opmerking van de Noorse uitgever Kari Marstein voor waar moeten aannemen dat hij met 'Schijndood' 'het beste nieuwe misdaadmanuscript ooit' inleverde. In augustus 2012 kan de lezer zelf vaststellen of al die loftuitingen enigszins op waarheid berusten, want dan brengt uitgeverij Q het boek op de markt.

De uitgeverij geeft slechts in het kort weer waar het boek over gaat. Ergens wordt het verminkte lichaam van een vrouw gevonden. Ze is gestenigd.

Journalist Henning Juul wordt achtervolgd door zijn verleden. Twee jaar geleden heeft hij zijn zoon verloren, bij een brand in zijn huis. Als hij weer aan het werk gaat, is hij mentaal en fysiek beschadigd. Hij moet opnieuw zijn best doen om serieus genomen te worden als misdaadverslaggever.

Juul gelooft niet dat de moord op de vrouw zo makkelijk valt op te lossen als de politie denkt. En dan wordt er weer een dode gevonden.

Thomas Enger (Oslo, 1973) groeide op in het dorp Jessheim en is een van de meest vooraanstaande Noorse misdaadauteurs. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis. Hij werkte negen jaar voor Nettavisen. Sinds zijn achttiende componeert hij ook muziek. Momenteel werkt hij aan een musical.

'Schijndood' werd aan zeventien landen verkocht. Zijn tweede boek, 'Fantoompijn', verschijnt in 2013 in vertaling. Er volgen nog vier boeken in deze serie. Een Noorse filmmaatschappij heeft plannen om de serie te verfilmen.

Andere nieuwe titels:

Oliver Harris - 'Aan de grond' (augustus 2012). Rechercheur zit aan de grond en verliest waarschijnlijk ook nog zijn baan. Bij de criminele inlichtingendienst controleert hij op zijn mogelijk laatste dag bij de politie de nachtdossiers. Er wordt een persoon vermist, uit een van de duurste straten van Londen. De rechercheur ruikt zijn kansen. Maar iemand is hem voor geweest. Debutant Harris studeerde Engelse literatuur, werkte in een kledingzaak en was figurant voor film en tv. Studeert nu psychoanalyse.
Viveca Sten - 'Hogere kringen' (juni 2012). Na het startschot van de jaarlijkse zeilwedstrijd rond het eiland Gotland blijft een jacht achter. De doodgeschoten kapitein was succesvol zeiler en daarnaast een gerenommeerd advocaat. Een zaak voor Thomas Andreasson en Margit Grankvist.
Matti y. Joensuu - 'De ijzeren kamer' (september 2012). Laatste boek van de in 2011 overleden Finse thrillerauteur. Op een zomerse dag zit inspecteur Timo Harjunpää midden in een van zijn moeilijkste zaken, het onderzoek naar de dood van een baby, als hij een andere klus krijgt. In een duur appartement wordt het lichaam gevonden van een vrouw. Haar handen zijn vastgebonden.

Geen opmerkingen: